Министърът на земеделието, храните и горите да може със заповед

...
Министърът на земеделието, храните и горите да може със заповед
Коментари Харесай

Промени в закона за лова, свързани с мерки срещу африканската чума

Министърът на земеделието, храните и горите да може със заповед да трансформира периодите за ловуване и да контролира числеността на дивечовите ресурси при дивата свиня, при положение на епизоотия. Това плануват промени в Закона за лова и запазване на дивеча, признати единомислещо, със 125 гласа "за ", от Народното събрание на първо четене, съобщи Българска телеграфна агенция.
Заповедта ще се издава след координиране с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по горите или на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните. Обжалването на заповедта няма да стопира нейното осъществяване.
Заради увеличението на запасите от дивеча се усложнява епизоотичната конюнктура, обвързвана с разпространяването на африканската чума по свинете, която води до стопански загуби, се показва в претекстовете на вносителя - Александър Сабанов от "Обединени патриоти ". Според тях, с цел да може да се реагира съответно на тези проблеми, е належащо да се планува опция със заповед на земеделския министър да бъдат променяни периодите за ловуване на някои типове дивеч съгласно съответната конюнктура, след координиране с министъра на околната среда и водите, като част от ограниченията за профилактики, ограничение и очистване на заболяванията по животните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР