Министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила ще напусне поста

...
Министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила ще напусне поста
Коментари Харесай

Скандал в Мадрид! Испанският здравен министър напуска поста си

Министърът на опазването на здравето на Испания Салвадор Ила ще напусне поста си, с цел да взе участие като претендент за президент на Социалистическата партия на Каталуния на идните районни избори на 14 февруари.

Новината заяви през днешния ден персонално той откакто седмици наред се спекулираше, че ще употребява известността си по време на пандемията, с цел да получи поддръжка.

Салвадор Ила ще напусне държавното управление на Педро Санчес когато стартира предизборната акция. За неговата кандидатура се говореше още от ноември предходната година, само че тя бе публично доказана едвам откакто първият секретар на каталунските социалисти Микел Исета отхвърли да се бори за поста. Според Исета, министърът на опазването на здравето Ила е получил цялостната поддръжка на изключителния Национален съвет на партията, както и на премиера Педро Санчес.

„ Поемам отговорност към която не съм се стремял”, сподели Ила и благодари на Исета „ за акта на благотворителност, необикновен в политиката” като се е отказал в негова изгода.

Ила ще се бори за поста президент на Каталуния, който бе овакантен откакто Ким Тора бе отхвърлен след решение на Върховния съд. Той бе приет за отговорен, че не се е подчинил на правосъдна заповед да отстрани подкрепящи независимостта знаци от публичните здания в Каталуния.

На негово място краткотрайно застана заместникът му Пере Арагонес, само че с лимитирани функционалности. На идните на 14 февруари избори ще стане ясно дали последователите на независимостта на Каталуния ще имат повече депутати в локалния Парламент или не.

Последните социологически изследвания сочат спад измежду техните поддръжници. Затова и Салвадор Ила разчита на мощна поддръжка, заявявайки, че Испания още веднъж би трябвало да завоюва Каталуния.

Вече се приказва, че на мястото на Ила в държавното управление ще влезе Микел Исета, който не удостовери информацията, само че сподели, че Педро Санчес постоянно е разчитал на него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР