Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа
Коментари Харесай

Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е изискал оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев.

Причината е, че Плочев не е съгласувал с него искане за 200 милиона лв. повече, които да покрият дълга на Здравната каса.

Според БГНЕС министърът е изискал преди няколко дни оставката поради писмо, което Плочев е изпратил до ръководителя на Народното събрание с копие до парламентарните групи и в което той твърди, че има прогресираща наклонност към повишаване на отговорностите на България към други държави-членки на Европейски Съюз за предоставени на български обезпечени лица компенсации в натура за здравни услуги зад граница.

Тези отговорности, написа в писмото си Плочев, са на стойност към началото на 2018 година от 271 247 500 лева и съставляват отговорности на НЗОК към непознати здравни фондове. Към 31 януари 2018 просрочените отговорности на НЗОК възлизат на 133 571 232 лв., а към 31.12. 2018 година техният размер се чака да бъде 207 273 030 лв.. Поради тази причина Плочев е изискал да бъде обновен бюджетът на НЗОК и да се плануват целеви дотации от държавния бюджет за осъществяване на тези отговорности, като калкулации от него нужен спомагателен запас за възнаграждение на исковете със периоди на заплащане преди 1 януари 2019 година възлиза на 140 млн. лв..

По думите на здравния министър, Плочев е заречен да си подаде оставката, защото министърът го е упрекнал в неистина. Според Ананиев твърди, че първоначално Плочев е отричал да е писал това писмо, а по-късно е споделил, че е допустимо да го е подписал без да разбере защо става дума.

До момента обаче оставка няма.

Друг укор на министъра към Плочев е, че той не е уведомил за това писмо Надзорния съвет на НЗОК и самия министър.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР