Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е назначил проверка на обстоятелствата

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е назначил проверка на обстоятелствата
Коментари Харесай

Проверка в Спешна помощ за смъртта на д-р Стамов

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е назначил инспекция на събитията към гибелта на лекаря от Центъра за незабавна здравна помощ доктор Юлиян Стамов. В края на предходната седмица стана ясно, че лекарят се е заразил с ковид при превозването на пациент, който се е нуждаел от реанимация. В следствие самият доктор Стамов е бил признат с затруднения в болница, бил е интубиран и умрял. След необятния публичен отзив другар на умрелия доктор Стамов описа за връзката им в последните му дни и даде запис на бТВ от техен диалог, от който излиза наяве, че сътрудници на доктор Стамов в Спешна помощ са му отказали кола за спешна помощ.

Освен това излиза наяве, че доктор Стамов е обиден, че е бил изпратен на адреса без защитно облекло, защото сигналът до Спешна помощ е бил за пациент със сърдечни проблеми. Но когато влезнал в дома му и чул кашляне се усъмнил, че той е с ковид. Това повдигна още веднъж спор за отбраната на незабавните медици на първа линия, които вървят на адреси и рискът от заразяване се прави оценка единствено на база подадения сигнал и това което пациентът и околните му рапортуват.

От началото на епидемията практиката на Спешна помощ е с цялостна защитна екипировка да са единствено медиците, които вървят на сигнали за пациенти, които потвърдено или евентуално са с ковид и би трябвало да бъдат закарани в болница. За останалите незабавни положения като инфаркти, инсулти и други екипите не вървят с гащеризони и други защитни средства. Случаят с доктор Стамов отприщи неодобрение измежду чиновници в незабавния център, които алармираха, че защитните средства са дефицитни.

“Чувам най-различни версии в медиите от близкия сътрудник на умрелия и от Спешната помощ в София. За да съм сигурен кое е вярното, съм назначил инспекция “, съобщи здравният министър Кирил Ананиев в понеделник.

Той увери, че в центровете за незабавна здравна помощ са обезпечени с всички нужни защитни средства. “В взаимозависимост от сигнала, който получават, когато отиват към пациент, за който има подозрение, че е притежател на вируса, той е длъжен да бъде оборудван напълно с всички защитни средства “, сподели Ананиев. Работещи в незабавния център обаче настояват друго. Има сигнали за липса на ръкавици и гащеризони.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР