Министърът на здравеопазването и премиерът акад. Николай Денков влязоха в

...
Министърът на здравеопазването и премиерът акад. Николай Денков влязоха в
Коментари Харесай

Кацаров: Хинков получи нож в гърба

Министърът на опазването на здравето и министър председателят акад. Николай Денков влязоха в неприсъствен спор. Проф. Христо Хинков съобщи, че е спирал състезания за шефове на лечебни заведения под напън, макар че на старите им изтичат мандатите. На собствен ред министър председателят отхвърли обвиняванията на министъра, като съобщи, че в никакъв случай не е забранявал да се организират състезания за лечебните заведения.

" Процедурата е избрана със закон, преди приключване на мандата, министърът е задължен да назначи нов конкурс. Хинков сподели, че му е оказван напън и от премиера, и от вицепремиера да не прави такива състезания. Това значи, че състезанието е предупреден, министърът еднолично взема решение. Показва, че законовата процедура да се избират шефове с конкурс не работи. По закон комисия изслушва претендентите и избира най-хубавия. Ако се съблюдава процедурата, няма значение кой е министърът и какъв брой време му остава. Така споделяме, че състезанията се вършат, с цел да се назначат избрани хора ", разяснява някогашният здравен министър доктор Стойчо Кацаров в студиото на " България заран ".

Той акцентира, че шефовете на лечебни заведения се назначават по политически претекстове и това е повода да има държавни лечебни заведения. Гостът беше безапелационен, че в неговия мандат не му е оказван политически напън: " Аз бях за малко време министър, отстраних шефове за открити нарушавания и вреди по държавни имущества, не е имало напън. "

Бившият здравен министър отбрани Хинков, като посочи, че е подхванал дейности в " Пирогов ", които законът го задължава да извърши, в противоположен случай би бил пострадал за занемареност.

" Хинков беше нападнат от своите хора, които трябваше да го поддържат в Народното събрание. След записите за случая " Даная " - критиците му мълчат. Хинков получи нож в гърба ", съобщи доктор Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR гостът добави, че здравната система е голям стопански бранш, през който минават към 10% от Брутният вътрешен продукт, разпределят се доста средства и ползи. Той отбрани тезата, че няма потребност от държавни лечебни заведения, в които единствено се правят партийни назначения.

" Частните лечебни заведения се ръководят по-добре. Нашата здравноосигурителна система е построена по този начин, че няма значение притежателят дали е страната, общината или някой различен, а  какъв брой души си излекувал. Ние можем да приватизираме държавните лечебни заведения, преди този момент регионалните лечебни заведения би трябвало да бъдат върнати на общините, за което има решение на Конституционен съд от 2001 година, това решение и до през днешния ден не е изпълнено ", сподели още доктор Стойчо Кацаров.

По думите му е належащо да се промени правилото на финансиране и то бъде съсредоточено в извънболничната помощ.

Д-р Кацаров разяснява и абсурда със записите по случая " Даная ": " Това, че тези хора се скриват и мълчат, демонстрира гузна съвест, всеки би могъл да сгреши. Не е ли най-добре да излезеш и да кажеш: " Хора, сбърках, сервирам извинения, желая амнистия от майката на умрялото дете ".

Според него ще има доста искащи да наследят поста на Хинков при ротацията, само че измежду тях няма да има реформатори.

" Биха се заели хора, които не биха провели промени, а по политически и стопански ползи. Не виждам поле за промени или смяна на здравната система в тази политическа обстановка ", заключи доктор Кацаров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР