Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след

...
Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след
Коментари Харесай

Ангелов: Хинков не се справя. След ротацията няма да е министър

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков не се оправя и след ротацията няма да е министър. Това заяви по Българска национална телевизия Костадин Ангелов - народен представител, ПГ ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, ръководител на Комисията по опазване на здравето. Той акцентира, че министърът е виновен за неуспеха с детската болница, поради липса на административен потенциал за взимане на решения, за неуспеха на редица планове, измежду които по ПВУ.

" Там изгубиха 170 млн. за Протонния център, тъй като в Министерството на здравеопазването спят зимен сън ", уточни Костадин Ангелов. 

Бившият министър на опазването на здравето назова абсурда с освободения шеф на незабавната болница " Пирогов " доктор Валентин Димитров " политическо възмездие " и " препирня по болшевишки ".

Казусът " Пирогов "

Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този шеф е назначен от държавното управление на Кирил Петков. Ние постоянно сме защитавали българските лекари, както и стратегическите лечебни заведения. Това направи доктор Димитров. Преди време той отбрани лекарите и сестрите в " Пирогов " от арогантното държание на един консултант в Министерство на защитата, което той направи обществено притежание. Сега виждате политическото възмездие за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и така нататък, санкционира един човек, който пази лекарите и който си е разрешил да приказва обществено. Ето това ние назоваваме политическа принуда, съобщи Ангелов.

Според него в одитния отчет за положението на болничното заведение има събрана доста информация, огромна част от която е погрешна.

Не е правилно, че е неприятно финансовото положение на " Пирогов ", нещо което сподели министърът. Това е неистина. Болницата е на облага. Второ упрекват изпълнителния шеф за публични поръчки. Защо? Всички решения за публичните поръчки се вземат от съвета на шефовете, където Министерството на здравеопазването има собствен представител. Той е дал своя вот " за " тези поръчки и не го е уведомил за порочни практики. Този съвет на шефовете е упълномощил на изпълнителния шеф да ги извърши тези решения, тъй че в действителност доктор Димитров няма виновност. Защо не е освободен целият съвет на шефовете?, запита риторично Ангелов.

Хинков е освободил шефа на " Пирогов " още предишния понеделник, сочи информация в Търговския указател
Председателят на Комисията по опазване на здравето уточни, че на 28 ноември министър Хинков споделя пред Българска национална телевизия, че наподобява няма да се смени шефът на " Пирогов ", а в действителност ден по-рано е подписал промяната му, се вижда в Търговския указател.

От Министерството на здравеопазването мотивираха промяната на Димитров с установените нарушавания в отчет от инспекция на звено " Вътрешен одит " към Министерството на здравеопазването, който е с размер от 134 страници. По време на инспекцията са открити нарушавания, в това число и на Закона за публичните поръчки.

Докладът е бил показан на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова ревизия от Агенцията за държавна финансова ревизия. По случая са формирани прокурорска кореспонденция и финансова ревизия на лечебното заведение. От Министерство на здравеопазването обясниха, че различен претекст за взетото решение е публичното напрежение след провеждането на състезания за началници на клиники в болничното заведение.

Ще има ли протест на законите поради “Пирогов ”

" Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем доста деликатни. Съвестно и професионално ще си свършим отговорностите. Всеки законопроект, импортиран от Министерски съвет, където счетем че е нужно да се създадат промени, с цел да този закон служи на хората правилно, ние ще го изправим, с цел да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма по какъв начин да подкрепим бюджета на НЗОК, тъй като той е изработен извънредно лаишки. В него си проличава непознаване на разпоредбите за работа, съобщи шефът на здравната комисия откакто бюджетът бе признат на първо четене с гласовете на ГЕРБ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР