Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров дава брифинг в министерството.Той

...
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров дава брифинг в министерството.Той
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Започнала е процедура по установяване на броя хора, които са се срещали с коронавируса

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров дава брифинг в министерството.

Той показва презентация на лаборатория " Цибалаб ", която е направила лично изследване за определяне с допустимо най-голяма акуратност какъв брой хора са се спрещали с ковид до момента.

" Това послужи за пускане на процедура, която да ни разреши да съберем безусловно цялата информация, която е налична в здравната мрежа във връзка с хората, които са се срещали с вируса ", сподели при започване на брифинга министърът.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК:



В петък той е имал видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, които пишат медицински софтуери. С тях са постигнали такава договореност:

" Ще изградим механически място при нас, където да се събере информацията за всички имунизирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март предходната година до момента ", изясни министър Кацаров.

Тази информация ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. На процедура, събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали до този миг с вируса.

Министърът изясни за какво е определен подобен метод, а не посредством проучване за антитела на популацията.

" Когато вие се срещнете с вируса, вие образувате антитела, само че те след известно време понижават и могат изцяло да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса ", добави Кацаров.

Ако се направи проучване за антитела, ще се открият единствено тези, които скоро са се срещали с вируса, само че тези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се открият.

Новият способ ще бъде едноактен развой на събиране, само че тази база данни ще продължи да се цялостни от тук нататък. Очаква се цялата информация да се добие в границите на не повече от месец. Цената за това е от порядъка на 10-15 000 лева

Д-р Недялко Калъчев от лаборатория " Цибалаб " показа изводите, които е направил.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР