Министърът на здравеопазването д-р се срещна с представители на Обществения

...
Министърът на здравеопазването д-р се срещна с представители на Обществения
Коментари Харесай

Министър Кондева се срещна с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Министърът на опазването на здравето доктор се срещна с представители на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.

„ На първо място държа да Ви уверя, че гледаме в една посока – да бъде направено всичко належащо България най-сетне да има Национална детска болница. Поканих Ви на тази среща, с цел да обсъдим най-належащите въпроси, както и бъдещата връзка сред Министерството и Съвета “, уточни доктор Кондева.

Представителите на консултативния орган обявиха, че е от основно значение да бъде избран статутът на лечебното заведение, а също и да бъде направен разбор на транспортната съгласуваност и опциите за достъп до бъдещата постройка. Те сложиха въпроса и за кадровата обезпеченост на Националната детска болница.

В отговор министърът уточни, че е в непрекъсната връзка с Министерството на районното развиване и благоустройството и двете институции ще работят в синхрон.

„ Кадровата политика в опазването на здравето би трябвало да бъде устойчива и дълготрайна. В началото на месец април тази година Министерство на здравеопазването започва осъществяването на план за „ Насърчаване на специализацията по специалности и в области с дефицит на експерти “, съобщи доктор Кондева.

Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лв., а осъществяването ще продължи до края на 2028 година

Специалностите, които ще бъдат финансирани по този план, са най-вече педиатрични. Паралелно с това ще бъдат извършени диалози и с Министерството на образованието и науката, с цел да се търсят благоприятни условия за взаимни политики в тази област.

По отношение на „ Здравната капиталова компания за детска болница “ министър Кондева уведоми, че е разпоредила одит на активността на сдружението, за да се запознае с всичко осъществено досега.

Общественият съвет насочи молба към министъра да бъдат посочени специалисти от ведомството, които да дават отговор за връзката със Съвета и да бъдат директно ангажирани с всички действия по построяването на Националната детска болница. Д-р Кондева пое ангажимент да дефинира такива специалисти, както и да утвърди препоръчаните от Обществения съвет правила за тяхната активност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР