Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ако има

...
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ако има
Коментари Харесай

Кметове настояват за по-големи правомощия

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев разгласи, че в случай че има пропуски в Закона за частната охранителна активност, е подготвен те да бъдат поправени. Така той отговори на президента и основния прокурор, които сезираха Конституционния съд във връзка промени в закона. На този декор от Националното съдружие на общините желаеха по-големи пълномощия, написа Българска национална телевизия.

Според вътрешния министър Валентин Радев и до момента е имало частни охранители на цели обитаеми места, а със закона са признати единни правила.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Само доуточняваме елементи, при необятно разискване, дълго време.
В същото време на полемика в Народното събрание представители на общинската власт в страната се оплакаха от неналичието на задоволително пълномощия.

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Кметът има уговорката да дава отговор за публичния ред на даденото обитаемо място. Само че по закон чиновниците, които ние назначаваме, нямат право даже да изискват персонални документи. Как да го вършим това.
Според участници в полемиката в по-големите градове общинската полиция не е ефикасна, а пък дребните кметства не могат да си я разрешат. Затова от сдружението на общините желаеха да се основат нови звена, които да имат пълномощия да задържат, ревизират документи и да сформират актове.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков: Като следваща стъпка ще желаеме, несъмнено, приходи да влизат напълно и в бюджетите на общините, с цел да може да препокриваме тази активност.
Управляващи и съпротива са на друго мнение за измененията в закона.

Красимир Янков, депутат от ПГ на Българска социалистическа партия за България: Това, което се предлага, е още веднъж да има звена, които дублират активността на Министерство на вътрешните работи и е следващ опит да се приватизира бранш сигурност.
Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи: След като са направени тези оферти, те са направени от специалисти и сме стигнали до заключението, че има нужда да се мисли в тази посока.
На полемиката още веднъж беше препоръчано кметовете да се включат и в събирането на санкциите за превишена скорост, като стартират да инсталират спомагателни камери на пътя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР