Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изрази днес очакването МВР

...
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изрази днес очакването МВР
Коментари Харесай

Вътрешният министър: Скандалът за софтуера на МВР е заради недоверие

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изрази през днешния ден упованието Министерство на вътрешните работи да противодейства по-добре против тероризма с новопридобития програмен продукт за работа с електронни устройства. Той приказва по тематиката пред български публицисти в Европейския парламент в Брюксел, заяви Българска телеграфна агенция.

Министърът разяснява, че спорните медийни информации за софтуера за разкодиране на електронни устройства от Министерство на вътрешните работи са поради това, че доверието в институциите не е на нужното равнище. Никой нямаше да се съмнява в БОП - там, където е този програмен продукт, в случай че имаше по-голямо доверие, и за това сме отговорни всички по веригата. По-добре е повече програмен продукт да купим, в случай че имаме средства, и да се следи всичко. Някой, в случай че има опасения от това, да знае, че това е цената за сигурността, съобщи Радев.

" Колкото повече ни наблюдават, слушат - законно, толкоз по-добре, тъй като ще заловен неприятните - тези, които ни мислят неприятното. Може би някакви радикални детайли или бъдещи терористи. Надявам се и имам вяра, че потреблението на този програмен продукт ще бъде по закон. Всички би трябвало по този начин да гледат на него, а не да се тормозят, че се употребява за други потребности. Било е в предишното, уповавам се в бъдеще да не се случва. По-добре да сме по-сигурни, даже някъде да минем границата - да го използваме не както би трябвало. По-добре това, в сравнение с да пропуснем някакви терористи ", сподели министърът.

Радев означи, че отпуснатите през днешния ден от Европейска комисия на България спомагателни 1.2 милиона евро по въпросите с бежанците са част от утвърдената обща сума от 160 милиона евро. България сама към този момент даде 100 милиона евро за построяването на цялата ограда (по границата с Турция). Направили сме тази инвестиция и чакаме взаимност, уточни той.

Министърът добави, че Европейска комисия е удължила с 12 месеца периода за усвояването на цялата сума. По неговите думи Министерство на вътрешните работи се пробва да направи по този начин, че усвояването да бъде бързо и да не се наложи ново искане за удължение на периода. Тези пари са за конфигуриране на инженерното оборудване, желаеме да прибавим спомагателни камери, сензори - огромна част от тези пари ще отидат за това, посочи министърът.

Стоим пред огромна евентуална заплаха с мигрантите. Получавам всеки ден информация какъв брой минават на вход и на излаз - те са близо до нулата. Спираме 20-30 на денонощие и ги връщаме назад в Турция, само че евентуалната заплаха остава, по тази причина се пазим и го споделяме на нашите европейски другари, които дават тези пари и това е взаимност. Ако не вършим това, не се знае какво може да се случи, изключително при смяна на политическата обстановка в Турция, съобщи Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР