Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на “NET

...
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на “NET
Коментари Харесай

Над 70% от интернет трафика в България се филтрира, с цел ефективно противодействие на детската онлайн порнография


Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на “NET 1 " Петър Ризов подписаха публично съглашение за взаимна работа в битката с онлайн разпространяването на материали, представляващи полова употреба на деца. Партньорството започва в средата на октомври, разгласен от Европейски Съюз за месец, отдаден на „ кибер сигурността “.

“NET 1 " е следващият огромен снабдител на интернет услуги в страната, който се включва в самодейността. В резултат на съдействието сред Министерство на вътрешните работи и българските телекоми, към този момент над 70% от интернет трафика в България се филтрира, за дейно противопоставяне на разпространяването на уеб сайтове, съдържащи нецензурен материали с деца.

В осъществяване на съглашението “NET 1 " към този момент употребява системата „ Спаси дете “, създадена по концепция и план на oтдел “Киберпрестъпност “ при ГДБОП-МВР и изпълнена със съдействието на компанията сътрудник „ ПроХост “.

„ Спаси дете “ е основана по взаимен план сред правоохранителните управляващи на България (ГДБОП-МВР) и Норвегия през 2015 година През миналите 3 години системата демонстрира извънредно високи резултати: филтрирани са над 3 000 000 поръчки за визити към повече от 30 000 интернет страници, оповестени от листата “Worst Of” на Интерпол, за страници с налично противоправно наличие – материали с детска полова употреба.

През месец април тази година, антимафиотите от отдел „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП-МВР предоставиха безплатно системата, на своите сътрудници в Латвия. Това стана с утвърждението на Министъра на вътрешните работи, след отправено публично искане от Националната полиция на Република Латвия

По силата на съглашения, подписани с най-големите снабдители на интернет услуги в Република Латвия, все още над 50% от интернет трафика се филтрира за материали, съдържащи онлайн детска полова употреба.

Отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП води договаряния за даване на свързаната с базите данни на Интерпол система „ Спаси дете “ и на правоохранителните управляващи на Англия и Украйна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР