Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с еврокомисаря

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с еврокомисаря
Коментари Харесай

ЕК отново потвърди подкрепата си за България в Шенген до края на годината

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Основна тематика на диалога беше присъединението на България и Румъния към Шенген.

Еврокомисар Йохансон беше безапелационна, че двете страни имат цялостната поддръжка на Европейската комисия за присъединението на страната ни към пространството. Министър Стоянов и еврокомисар Йохансон показаха подготвеност за тясна съгласуваност и взаимна работа за реализиране на позитивно решение до края на годината.

Българският вътрешен министър благодари за получената финансова поддръжка за защита на българо-турската граница. Той срещна еврокомисаря с дейностите на българските управляващи по противопоставяне на незаконната миграция и разрушените в последните седмици мрежи на каналджии, като акцентира, че страната ни е подложена на невиждан мигрантски напън.

Министър Стоянов се срещна и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург.

Двамата разискаха оповестения неотдавна Доклад за върховенството на закона. Българският вътрешен министър акцентира, че страната ни е изпълнила всички оставащи задължения, свързани с Механизма за съдействие и оценка, и следва този механизъм да бъде преустановен. Той срещна сътрудника си и с миграционната обстановка в България и всички ограничения, които се взимат за предварителна защита на незаконната миграция и контрабандата на мигранти. Министър Стоянов акцентира отличното съдействие с турските управляващи за защита на общата граница. Надявам се, че въпросът за участието на България в Шенген ще може да бъде решен до края на Испанското председателство, съобщи той пред сътрудника си от Нидерландия.

Министър Ван дер Бург показа, че е осведомен с констатациите на Доклада за върховенството на закона. За малко време българското държавно управление направи доста значими стъпки, това се следи и отбелязва, изясни той и акцентира, че е належащо законодателните промени да бъдат приложени на процедура. Изрази подготвеност разговорът по приемането на България в Шенген да продължи.

Министър Стоянов беседва също с румънския си сътрудник Каталин Предою. Те потвърдиха желанието си за скорошна двустранна среща и разискаха общия път на двете държани към Шенген. Двамата разясниха и опциите за облекчение на трафика на гранични контролно-пропускателни пунктове.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР