Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обвини предшественика си в

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обвини предшественика си в
Коментари Харесай

В МВР е имало натиск заради анекс за 81 млн. лева към обществена поръчка

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов упрекна предшественика си в служебното държавно управление - Иван Демерджиев - че дни преди да напусне поста е бил оказван напън върху чиновниците на Министерство на вътрешните работи, с цел да бъде в съгласие в допълнение съглашение към публичната поръчка за новите персонални документи на стойност над 81 млн. лева

" Информацията в министерството е, че през последните дни преди господин Демерджиев да отстъпи поста чиновниците от административните дирекции, които е следвало да съгласуват спомагателното съглашение, безусловно са били гонени и преследвани по етажите на министерството. Това по какъв метод и по какъв начин са стимулирани, можем единствено да гадаем. Предполагам, че това е и част от предмета на следствието, което се води ", съобщи Стоянов по време на парламентарния надзор в петък.

По думите на Стоянов съглашението на стойност 81.4 млн. лева е било подписано от Демерджиев два дни преди да напусне министерството.

Именно с тази сума е увеличена цената на контракта с немската компания " Мюлбайер Ай Ди Сървисис ", която е определена за реализатор на поръчката и която е поискала индексация на цената " поради смяна в икономическите условия ".

Самата социална поръчка започва още през 2018 година и включва планиране, създаване и ръководство на система за издаване на персонални документи. През 2020 година е определен реализатор, само че процедурата е обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. През 2022 година жалбата е дефинитивно отхвърлена.

Стоянов изясни, че по случая са осъществени две инспекции от Държавната финансова ревизия - за законосъобразността на социална поръчка и на анекса към нея.

" В хода на финансовата ревизия е открито, че с подписването на в допълнение съглашение е променен първичния контракт за възлагане на социална поръчка с което е нарушен закона за публични поръчки, " разгласи министърът.

Той сподели още, че към този момент е алармирал за случая основния прокурор и е формирано досъдебно произвеждане.

В началото на предходната седмица от Софийската градска прокуратура оповестиха, че са почнали следствие след сигнал, че длъжностно лице в Министерството на вътрешните работи е нанесло вреди за 81 млн. лева, само че не показаха съответни имена и прецизираха, че няма и притеглен обвинен по случая.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР