Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не трябва да си

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не трябва да си
Коментари Харесай

Генади Тенев: Не би трябвало да се иска оставката на министър Стоянов заради случилото се на протеста срещу БФС

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не би трябвало да си подава оставката поради и не би трябвало му бъде желана такава . Това съобщи членът на управителния съвет на Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи /СФСМВР/ Генади Тенев за Искра.бг . Според него случилото се е резултат на това, че няма резистентност и последователност от страна на политическите управления на Министерство на вътрешните работи и неналичието на професионализъм на някои чиновници и ръководители.

„ В случая министърът по функционалности съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи /ЗМВР/ е политическо управление. Той е висшата политическа фигура в Министерство на вътрешните работи, която дефинира политиката в министерството. Висшата професионална фигура е основният секретар. Това което направиха с отстраняването на заместник-министъра на вътрешните работи, за нас като хора от системата, беше смешно. Какво общо има заместник-министърът с организация и дейности по отношение на сходно всеобщо мероприятие? Министърът не е бил на митингите, тъй като функционалностите му не са да бъде на място. И в случай че беше там – какво щеше да се случи? Кога министри са били на сходни събития? “ , пита той.

Министър Калин Стоянов. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Генади Тенев е безапелационен, че не оправдава полицейското принуждение , в случай че е имало такова то позволилите го и извършелите го би трябвало да се понесат съответните отговорности .

„ Защо се позволяват сходни обстановки? Липса на задоволителен професионализъм в някои чиновници на терен. Второ – липса на съответно управление и умения при такива всеобщи вълнения. Всеки път по митингите се случва едно и също в тази страна. Остава се, нагнетява се напрежението, не се вкарват чиновници, а се учат такива тактики и техники, посредством които да влязат, да отделят част от протестиращите, да изведат, да блокират. Това не се прави – стои се, чака се, към чиновниците летят камъни, бомбички и друга пиротехника, и те стоят понасяйки това, виждат по какъв начин техен сътрудник е ударен и пострадва. Адреналинът стартира да се подвига и сега, когато ескалацията става доста огромна се дава заповед за дейни дейности овладява не обстановката. Адреналинът е качен на н-та степен. Тук към този момент идва професионализмът. Но най-после постоянно „ Полицията “ е отговорна и акцентът се измества от повода за мероприятието към дейности на чиновниците на Министерство на вътрешните работи – и по този начин си вървят нещата през годините “ , разяснява синдикалистът и добави:

„ Какво се прави за сходни мероприятия? Изготвя се проект, който се утвърждава от повече от един началник. В него написа какъв брой сили и средства са нужни, прави се разстановка, инструктаж. Явно всичко това не работи добре, откакто се стига до сходни резултати. Ако е направено както би трябвало – не би трябвало да се случват тези неща. “

Протест против БФС. Снимка: „ Българска телеграфна агенция “

В Министерство на вътрешните работи има правила за доказване на отговорно държание и съгласно тях би трябвало да бъде направена инспекция , която да събере и оцени всички доказателства, свързани със случая, с цел да се откри обективната реалност, безапелационен е Тенев. По думите му при определяне на виновност по време на тази инспекция се носи съответната, планувана в ЗМВР дисциплинарна отговорност . А в случай че се открият данни за съставомерно действие по Наказателен кодекс, се правят плануваните в Наказателно-процесуален кодекс процесуално-следствени дейности и се носи съответната наказателна отговорност.

„ Това е методът в една правова страна. Надявам се, че това ще са дейностите – другото е присъщо за други времена и нрави. Най-важното е дали случилото се ще бъде оценено, с цел да не се стига идващият път отново до същото. Защо се случва? Много са аргументите – липсват образование, управителни умения, съоръжение и професионализъм. Много е значимо да се проучва случилото се и да се извадят съответните заключения, тъй че да не се позволява в бъдеще “ , прикани той.

Министерство на вътрешните работи. Снимка: Архив

„ Който си е превишил правата – би трябвало да си понесе и отговорността. По закон си задължен да спазваш плануваните в него и съответната разпоредба, условия, ред и рамки за приложимост на физическа мощ и помощни средства. Да ги използваш, когато и както законът ти го е оказал. Оттам нататък са произволи и невисок професионализъм. Тук министърът е прав и сме на същото мнение, че би трябвало да се направи инспекция и до момента в който не се направи такава – се вадят в подтекст нещата и се спекулира. Трябва да се ревизира всеки случай и всеки чиновник, за които има данни за противозаконни дейности и в случай че се потвърди виновност да се носи съответната отговорност. Добре – виждаш го на фотосите – някой с униформа удря, само че не знаеш какво е станало преди този момент. А в случай че го е замерил преди този момент с камък или с нещо друго или не извършва предписание да прекрати свое незаконосъобразно деяние, или е направил такова по-рано? Много са комплицирани нещата при такива обстановки. Служителят би трябвало да вземе бързо решение и да извърши навреме нужното деяние, които по-късно се проучват от доста хора с дни. Ето за какво не би следвало дейностите да се преглеждат едностранно, субективно и предубедено с хипотеза за виновност. Честа е практиката при събития с подобен отзив да се „ нахрани “ обществото с небрежно вменена виновност и отговорност. За жал това нито е редно за правова държа, нито е мотивиращо за всички други чиновници. Служителите от Министерство на вътрешните работи са дежурните отговорни при такива обстановки и това е доста комфортно да се направи „ театър “, посредством който бързо да се не помнят аргументите и виновните за тях. Физическа мощ и помощни средства се използва до реализиране на задачата за която се ползват. Това е по закон. За всяко превишаване на пълномощия е планувана дисциплинарна или наказателна отговорност “, съобщи още Тенев.

По мотив образованието на полицейските чиновници , Тенев е безапелационен, че то главно е на хартия . И разясни: „ Има една разпоредба на Министерство на вътрешните работи, която е за образованието на чиновниците. По документи тя се съблюдава, само че казусът е, че действително не е по този начин и по този метод фиктивното е взело превес над ефикасното. По документи е ужасно. Ежемесечно е заложено стрелкова, бойна приложна, физическа подготовка, специфична подготовка. Какво се прави от години – „ Ето тук се разпишете, че сте имали образование “, а действително такова няма. Ето тези взаимни отстъпки с образованието водят до такива резултати. “

Очаквайте продължение, в което Тенев ще разяснява промени, свързани със заплатите на полицейските чиновници .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР