Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и неговия заместник Моника

...
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и неговия заместник Моника
Коментари Харесай

Министър Демерджиев обсъди нелегалната миграция с колегите си от ЕС

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и неговия заместител Моника Димитрова-Бийчър участваха в изключително съвещание на Съвет " Правосъдие и вътрешни работи ". Фокусът на срещата бе върху настоящото положение по миграционните направления и намиране на общ метод , оповестява Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

В рамките на съвещанието Европейска комисия показа, който бе необятно подсилен от страните членки. Подчерта се нуждата от идентични старания върху всички съществени миграционни направления, учредени на повсеместен метод, опазване на единството на Европейски Съюз на фона на увеличаващата се миграция и реализиране на прогрес в договарянията по Пакта за миграция и леговище.

България приветства Плана за деяние на Европейски Съюз за Централното Средиземноморие и препоръчаните ограничения за миграцията. Министър Демерджиев акцентира нуждата от усилване на съдействието със прилежащите страни (и тези, които не са членки на ЕС) , като за тази цел страните членки на първа линия следва да бъдат финансово подкрепени.
 Европейски Съюз приветства проекта от 20 точки за имиграцията в Централното Средиземноморие
Европейски Съюз приветства проекта от 20 точки за имиграцията в Централното Средиземноморие

След абсурда сред Италия и Франция за над 200 мигранти

Като страна по Източносредиземноморския маршрут, България е подложена на непрекъснат миграционен напън , посочи вътрешният министър и осведоми сътрудниците си за подхванатите ограничения за противопоставяне на незаконната миграция. Той акцентира дейното съдействие с Турция за обезвреждане на каналите за контрабанда на мигранти. Министър Демерджиев обърна внимание, че тази престъпност става все по-дръзка, нападателна и рискова и за жалост български служители на реда изгубиха живота си, пазейки външните граници на Европейски Съюз.

Българската страна акцентира, че обстановката по Западно-Балканския маршрут също е тревожна и изисква предприемане на общ европейски отговор посредством План за деяние . В този смисъл бе декларирано, че страната ни поставя поредни старания за недопускане на вторични придвижвания към Западна Европа, както и фрагментиране на потоците.

В рамките на форума министър Демерджиев и заместник-министър Бийчър са провели двустранни срещи с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, както и с министрите на вътрешните работи на Франция и Австрия, министъра по миграцията на Швеция и държавния секретар по миграцията на Германия.

В рамките на срещата с комисар Йохансон, министър Демерджиев изрече признателност към Европейската комисия за. Министър Демерджиев срещна комисар Йохансон с ограниченията за защита на външните граници и противопоставяне на контрабандата на мигранти, които страната ни подхваща. Еврокомисарят удостовери безапелационната си поддръжка за присъединение на България, Румъния и Хърватия към Шенген и приемане на решение на СПВР през декември.
 България и Румъния няма да се причислят към Шенген тази година
България и Румъния няма да се причислят към Шенген тази година

Решението се отсрочва за идната година

В диалога с министъра на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен министър Демерджиев благодари за приноса на Френското председателство за връщането на тематиката за разширението на Шенген в дневния ред на Съвета. В отговор министър Дарманен увери в безапелационната поддръжка на Франция за пълноправното участие на България в Шенген.

По време на срещата с федералния министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер бяха разисквани вероятни взаимни дейности за усилване на външните граници на Европейски Съюз. Двамата министри се договориха за задълбочаване на оперативното съдействие в битката с контрабандата на мигранти и за противопоставяне на незаконна миграция.

Министър Демерджиев акцентира пред шведския министър по миграцията Мария Малмер Стенергард, че България поема всички отговорности и тежести като страна членка на първа линия, която подсигурява сигурността на външната граница на Европейски Съюз и овладява миграционния напън. Отбеляза, че присъединението към Шенген е първокачествен приоритет за страната ни. Той изрази подготвеност за даване на всяка спомагателна информация, с цел да бъдат адресирани терзанията на шведския парламент. Договорено бе да се работи за осъществяване на среща с министъра на правораздаването на Швеция.

По време на срещата с държавния секретар по миграцията Бернд Крьосер министър Демерджиев благодари за поддръжката за участието на България в Шенген.
 Австрия се опълчи на приемането на нови страни в Шенген
Австрия се опълчи на приемането на нови страни в Шенген

Според вътрешното министерство моментът не е подходящ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР