Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че се води

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че се води
Коментари Харесай

Бойко Рашков: МВР събира данни за корупция в КЕВР, води се досъдебно производство за цените на газа

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разгласи, че се води досъдебно произвеждане за газовата рецесия и цените на синьото гориво, като се събират доказателства.

Изследва се дали цените са породени от интернационална обстановка или от персонални ползи на заинтригувани.

За повдигането на обвинявания против бившето управление на " Булгаргаз " Рашков сподели:

" Отговорните лица, във връзка с които биха могли да се издигнат обвинявания в началото в следствието, е доста мъчно да се дефинират. За момента мога да ви кажа с огромна степен на убеденост, че има едно лице, по отношение на което ще се повдигне обвиняване, уповавам се в най-скоро време, само че това е въпрос, който ще реши идващият екип. Дали, наблягам още един път и категорично, ще се съберат задоволително доказателства, с цел да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на следствие. Твърде рано е още да предвиждаме ".
На въпрос Николай Павлов ли е това лице, Рашков отговори:

" Доближавате се до истината ".

Министърът на вътрешните упрекна държавната компания " Булгаргаз " в непозволени дейности, довели до високите цени на природния газ в България:

" Действия на избрани заинтригувани лица не толкоз от ползите на страната и на елементарния български жител, колкото от личните си ползи и ползите на някои други, защото са осъществени облаги, които в случай че не бяха осъществени, нямаше да има това фрапантно повишаване на цената на газа ".
Отправените от министър Бойко Рашков обвинявания бяха отхвърлени от един от членовете на някогашния ръб на шефовете Светослав Делчев. Пред БНР той съобщи, че с 95-процентня си пазарен дял " Булгаргаз " пази задоволително добре държавния интерес:

" Обаче, в случай че в бъдеще този пазарен дял спадне и завоювани към този момент пазарни позиции се дадат на частните търговци на газ, това би означавало общо взето, че се обслужва в действителност частен интерес и би трябвало да се проверява

Министър Рашков съобщи, че Министерство на вътрешните работи събира данни за корупция и в Комисията за енергийно и водно контролиране.
Оттам се въздържаха от коментар. По-рано ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов опроверга думите на премиера Кирил Петков, че " първото нещо, което новият ръб на " Булгаргаз направи, е да понижи цената с 18 % ".

Иванов акцентира, че заявката за цената на природния газ е подписано от упълномощено лице от досегашния ръб на „ Булгаргаз “, защото новото рyководство към момента не е вписана в Търговския указател, уточни Иванов.

Директорът на Помпено-агрегатната Водноелектрическа централа " Чаира " Иван Йончев също съобщи, че няма да разяснява оповестеното от министър Бойко Рашков, че инспекцията за корупция визира и тази центрлаа, която е част от енерйгината система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР