Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов участва

...
Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов участва
Коментари Харесай

Иван Кондов участва в Ню Йорк в среща с колегите си от Румъния, Гърция и Хърватия

Министърът на външните работи в служебния кабинет Иван Кондов взе участие в станалата към този момент обичайната в границите на Общия спор на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк четиристранна среща на министрите на външните работи на България, Румъния, Гърция и Хърватия, оповестиха от Министерството на външните работи.

Четиримата първи дипломати разискаха продължаващия спор в Украйна и неговите последствия за районната сигурност и се стопираха на еволюиращата рецесия в Близкия изток. Предмет на разискванията посред им беше и политиката на Европейския съюз (ЕС) за разширение.

Иван Кондов и неговите сътрудници бяха единомислещи, че непоколебимата поддръжка за Украйна би трябвало да продължи толкоз дълго, колкото е належащо. Четиримата дипломати бяха безапелационни, че бъдещето на Украйна е в Европейски Съюз, се показва в известието.

Общо беше и мнението, че новата геополитическа действителност отрежда централната роля на политиката на разширение на Европейски Съюз. В наш интерес е да имаме в съседство постоянни, проевропейски и проспериращи съседи.

Четиримата се договориха да продължат да координират позициите си по тези и други въпроси от европейския и световния дневен ред.

Вчера българският външен министър взе участие в Ню Йорк в срещата на Европейски Съюз с Общността на страните от Латинска Америка и Карибския басейн (ОДЛАК), напомня Българска телеграфна агенция.

Срещата беше съпредседателствана взаимно от висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и външния министър на Хондурас и имаше за цел продължаването на междурегионалния разговор и подготовка на Срещата на министрите на външните работи Европейски Съюз – ОДЛАК и на идната през 2025 година Среща на върха на Европейски Съюз – ОДЛАК.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР