Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва в редовното мартенско

...
Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва в редовното мартенско
Коментари Харесай

Генчовска: Осъждаме жестоките руски бомбардировки по цивилни сгради в Украйна

Министърът на външните работи Теодора Генчовска взе участие в постоянното мартенско съвещание на Съвет „ Външни работи “ на ЕС  в Брюксел. Европейските външни министри разискаха последните развития на съветската военна експанзия против Украйна , в това число бъдещите дейности за Европейски Съюз и благоприятни условия за усилване на поддръжката за Украйна, ситуацията в Мали и Етиопия. Те разговаряха с външния министър на Република Молдова Нику Попеску и в детайли дискутираха обстановката в страната в подтекста на войната в Украйна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

„ Категорично осъждаме военните дейности на Русия против Украйна и жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти, в т.ч. жилищни здания, учебни заведения, детски градини и лечебни заведения “, съобщи министър Теодора Генчовска по време на полемиката. Тя означи смисъла на всеобхватните наказания против режима в Москва, които намаляват ресурсите на агресора. Подчертана бе нуждата от дейна битка с съветската дезинформация и продължаване на дипломатическите контакти с трети страни, с акцент страните от Западните Балкани. 

Пред молдовския си сътрудник министрите на страните членки подчертаха цялостната поддръжка на Европейски Съюз за териториалната целокупност и суверенитет на Република Молдова. „ Република Молдова се намира в доста сложна обстановка, поради съветската военна експанзия против Украйна. Страната  приема хиляди бежанци и се нуждае от нашата поддръжка и взаимност “, посочи първият български посланик.

„ България е уверен и пореден покровител на европейската вероятност за Кишинев, при съблюдаване на съществуващите процедури “, добави тя.

В рамките на взаимната сесия на министрите на външните работи и защитата, отдадена на Стратегическия компас, министрите Теодора Генчовска и Драгомир Заков подчертаха променената геостратегическа среда в следствие от съветската военна експанзия против Украйна . " Европейски Съюз би трябвало да е по-добре квалифициран и снабден, с цел да може да даде съответен отговор на променените по размер и тип закани. ", акцентира първият български посланик и уточни, че по-нататъшното усилване на стратегическото партньорство с НАТО е от голямо значение. Съвместната сесия на външните и военните министри на Европейски Съюз одобри плана на Стратегическия компас , който следва да бъде утвърден от Европейския съвет по-късно тази седмица.
 
В рамките на Съвет " Външни работи " министър Генчовска взе участие в работна вечеря, отдадена на европейската вероятност на Украйна, както и в работна закуска на външните министри на ДЧЕС с техния сътрудник от Република Северна Македония Буяр Османи.

„ България високо прави оценка присъединението на страни кандидатки от Западните Балкани към глобите на Европейски Съюз против Руската федерация. Това е индикатор за европейските ценности, които тези страни споделят  “, означи министър Теодора Генчовска.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР