Министърът на външните работи Николай Милков се срещна днес с

...
Министърът на външните работи Николай Милков се срещна днес с
Коментари Харесай

Николай Милков: Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в отношенията на България и РСМ

Министърът на външните работи Николай Милков се срещна през днешния ден с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на работно посещаване в София.

В хода на извършените диалози бе изработен обзор на двустранния дневен ред и осъществяването на постигнатите задължения.

„ Това посещаване в България се случва в един значим интервал, в който и двете страни са подложени на обилни въздействия от връхлитащите ни рецесии от всевъзможен темперамент. В същото време нашите връзки минаха през интервали, които могат да бъдат окачествени като комплицирани “, съобщи външният министър Николай Милков.

Николай Милков  оцени като позитивна динамичността в разговора през последните седмици. Същевременно означи съществуването на спорни сигнали, които демонстрират, че към момента са налице редица провокации за реализиране на резистентност на добросъседските връзки. В резултат на това позитивните трендове в двустранен проект, които не са малко, остават настрана от публичния фокус, акцентира външният ни министър.

Двамата събеседници се сплотиха към нуждата от създаване на положителна атмосфера и възобновяване на доверието сред двете страни.

 „ Ние имаме интерес да върнем един положителен дневен ред в връзките ни, който и от двете страни усещаме, че се е позагубил “, посочи Николай Милков.

Споделено бе мнението, че общата визия за развиване на района и на връзките сред България и Република Северна Македония, както и основаните европейски и двустранни механизми чертаят пътя напред и са гаранция за решение на съществуващите въпроси.

В хода на пленарните диалози сред двете делегации бяха разисквани съответни стъпки за реализиране на резултати по осъществяването на Договора за добросъседство, Протоколите от двете съвещания на Съвместната междуправителствена комисия по чл.12 и поетите задължения, подкрепени от всички страни – членки на Европейски Съюз. Като детайл от основно значение бе очебийно продължение на работата на двустранните секторни работни групи  и съгласуването на дневен ред за техните срещи.

Двете страни  откроиха някои от положителните тематики в двустранните отношения в частност увеличения търговски стокообмен, който се чака да доближи 1 милиард евро през актуалната година, което свидетелства за отличното търговско-икономическо съдействие и капиталова интензивност. Обсъдена бе и ролята на България като газов хъб на Балканите, важна стъпка за което е стартирането в употреба на интерконектора с Гърция, както и подписаното Споразумение за междусистемната връзка Кюстендил – Жидилово, което ще спомогне за диверсификацията на доставките и за развиването на пазара на природен газ в района.

Министър Милков акцентира, че инфраструктурната съгласуваност е различен значим съставен елемент в връзките сред България и Северна Македония. Той уточни, че началото на построяването на маршрута от Източната част на железопътното трасе на Коридор 8, сложено в Куманово на 29 октомври, е стъпка в вярната посока. Усилията по осъществяване на всички съставни елементи на коридора би трябвало да продължат от двете страни на границата, съобщи още външният ни министър.

Николай Милков увери своя посетител, че България остава градивно ангажирана в разговора със Северна Македония и за продължение на полемиките по значимите тематики от двустранния дневен ред с сътрудниците си от Скопие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР