Министърът на външните работи Николай Милков проведе среща в МВнР

...
Министърът на външните работи Николай Милков проведе среща в МВнР
Коментари Харесай

Външният министър обсъди отбраната с новия посланик на САЩ

Министърът на външните работи Николай Милков организира среща в Министерство на външните работи с новоназначения дипломат на Съединените американски щати в Република България Кенет Мертен.

Перспективата за задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати бе измежду акцентите на диалога, включително основното значение на двустранното съдействие в региона на сигурността и защитата.

Основна тематика в хода на разискванията бе поддържането на качествата на българските военновъздушни сили и взаимните старания за рационализация на българската войска.

Високо бяха оценени подхванатите от Република България действия за реализиране на енергийна диверсификация – построяването на междусистемни газови връзки, достъпът до полутечен природен газ и обезпечаването на доставките на свежо нуклеарно гориво и петрол. Откроен бе приносът на страната ни за енергийната непоклатимост на района.

Обсъдени бяха също съдействието сред двете страни в региона на правата на индивида, както и битката с трафика на хора.

Препотвърдена бе поддръжката за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, като особено внимание бе отделено на нуждата от угаждане на одобрените критерии и осъществяването на постигнатите договорености.

Двете страни разискаха процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, както и неговата роля като катализатор за осъществяване на нужните промени и мощен позитивен сигнал към другите страни от района.

Включването на България в Програмата на Съединени американски щати (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания и започването на диалози за Споразумение за обществена сигурност също бяха измежду разискваните въпроси.

В петък посланиците на Съединени американски щати на Балканите се събраха в столицата на Албания, Тирана, на първата сходна конференция на представители на американските задачи, на която разискаха районни и световни цели.

На срещата участваха също специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, както и специфичният делегат и координатор на Центъра за световно ангажиране към Държавния департамент на Съединени американски щати Джеймс Рубин.

Домакин на срещата беше посланикът на Съединени американски щати в Албания Юри Ким, а участници бяха американските посланици в България, Сърбия, Черна гора, Република Северна Македония, Гърция, Босна и Херцеговина, Косово и шарже д`афер на посолството на Съединени американски щати в Хърватия.

Юри Ким заяви, че задачата на срещата е била да се обсъдят целите на Съединените американски щати на Балканите.

„ Радвам се, че мога да приема моите сътрудници, посланиците на Съединени американски щати в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, дружно с посланика Джеймс Рубин и заместник-помощник държавния секретар Габриел Ескобар, с цел да обсъдим и координираме целите на Съединени американски щати на Балканите. Вярвам, че това е първата сходна среща, която ще се организира в Тирана ", написа Ким в Туитър.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР