Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба: Мариупол вече не съществува

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба съобщи, че град Мариупол „вече не съществува“.

Югоизточният пристанищен град е унищожен от непрекъснати съветски офанзиви от началото на войната, почнала преди близо два месеца.

Дмитро Кулеба съобщи в предаването „Лице в лице“ по CBS, че нахлуващите съветски войски са „решили да изравнят града със земята на всяка цена“.

Украинските войски, които пазят големия стоманодобивен цех „Азовстал“ в Мариупол, могат да устоят дълго време с партизанска тактичност, употребявайки неговите нуклеарни бункери и тунели, твърди боен специалист пред Би Би Си.

Джъстин Крамп от консултантската компания за сигурност „ Sibylline ” съобщи пред Би Би Си, че „те са в действителност добре готови за отбрана“, защото са имали повече от 50 дни, с цел да укрепят обекта и да изградят подземни пътища за бягство.

„Подозирам, че в случай че не бъдат унищожени, ще бъдат там дълго време – могат да вършат неприятни неща през нощта и да се връщат обратно“.

По негови оценки до 800 бойци пазят заводите, водени от извънредно десния батальон „Азов“ – група, разказана от Русия като „неонацисти“.

„Войниците там не желаят да попаднат в плен, не мисля, че ще се предадат. А Русия не желае да влезе и да го разчиства метър по метър, подземен, това би било ужасно“, сподели той.

Украйна е съумяла да доставя с хранителни запаси и муниции обсадените си сили в Мариупол с доста рисковани нощни задачи, сподели Крамп.

Стоманодобивният цех е основен индустриален обект и в случай че Русия получи надзор над него, „може би китайците ще го върнат в употреба, защото те желаят стоманата“, сподели още Крамп. Но възобновяване на разрушения Мариупол ще отнеме години, добави той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР