Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба е предложил

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба е предложил
Коментари Харесай

Екзотика: Украйна предлага Китай да стане гарант за сигурността й

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба е предложил на Китай да стане поръчител за сигурността на страната, заяви осведомителната организация Синхуа.

" В момента Украйна изследва опцията да получи гаранции за сигурност от непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число Китай. Нашето предложение към Китай да стане един от гарантите за сигурността на Украйна е знак за нашето почитание и доверие към Китайската национална република ", е декларирал дипломатът пред китайската осведомителна организация.

Предложението за основаване на интернационален механизъм за гаранции за сигурността на Украйна беше показано публично от Киев за първи път по време на диалози с съветска делегация в Истанбул в края на март. Ако бъде основан подобен механизъм, Украйна ще се ангажира, наред с други неща, да не се причислява към никакви военно-политически съюзи. Разговорите в Истанбул са последната персонална среща сред двете делегации. Оттогава те поддържат връзка посредством видеоконференция и разискват детайлностите за бъдещите договаряния и листата с документи, които би трябвало да бъдат готови за тях. В диалог със Синхуа Кулеба признава, че процесът на договарянията се е усложнил.

Кулеба също по този начин приканва китайските управляващи да убедят Русия да спре войната. " Отново призоваваме Китай да повлияе на Русия неотложно да спре войната против Украйна ", съобщи украинският външен министър.

" Не се съмняваме, че китайската страна не желае обстановката в Украйна да се развива по този начин, както е сега. Също по този начин считаме, че тази война не е в полза на Китай. Световната продоволствена рецесия и икономическите проблеми, породени от нахлуването на Русия в моята страна, съставляват сериозна опасност за китайската стопанска система ", съобщи Кулеба пред китайската осведомителна организация.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров също приказва за китайската организация. Според него съветската и украинската делегация разискват възможен план на контракт " съвсем всеки ден ".

Той загатна и Китай като една от страните, които биха могли да станат поръчител в бъдещо съглашение.

" Решаването на украинския въпрос би асъдействало доста за понижаване на военното и политическото напрежение в Европа и света като цяло. Едно от вероятните решения би могло да бъде основаването на агенция-гарант, която да включва непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число Русия и Китай ", сподели Лавров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР