Министърът на външните работи на Турция подписа споразумение, което позволява

...
Министърът на външните работи на Турция подписа споразумение, което позволява
Коментари Харесай

Турция и Либия подписаха споразумение за проучване на нефтени находища

Министърът на външните работи на Турция подписа съглашение, което разрешава изследване на петрол и газ в либийски води, съобщи БГНЕС.

" Подписахме меморандум за изследване на въглеводороди в териториалните води на Либия и на либийска земя от смесени турско-либийски компании ", съобщи Мевлют Чавушоглу на конференция в Триполи.

Сделката следва съглашението, подписано от Турция с управляващите в Триполи през 2019 година, което очерта общите морски граници на страните, само че провокира гнева на Гърция и Кипър.

Чавушоглу акцентира, че новото съглашение е сред " две суверенни страни - то е печелившо и за двете и други страни нямат право да се намесват ".

Наджла ал-Мангуш, външен министър в либийското държавно управление на националното единение, съобщи, че новото съглашение е " значимо ", изключително в светлината на " украинската рецесия и нейните последствия " за енергийните пазари.

През ноември 2019 година Турция подписа противоречиво съглашение за сигурност с приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Либия, което претендираше за обширни и евентуално богати на газ региони в Средиземно море.

Споразумението беше подписано в разгара на едногодишна революция.

Пристигането на турските безпилотни самолети малко по-късно се смята за решаващо за успеха на силите от Триполи против тези на военния началник на източната част Халифа Хафтар, подкрепян по това време от Египет, Русия и Обединените арабски емирства.

Турция продължава да играе значима роля в западната част на Либия, където съперничещите си държавни управления още веднъж се борят за надзор две години след края на последния огромен спор.

Чавушоглу беше съпроводен в Триполи от делегация на високо ниво, включваща също министрите на енергетиката, защитата и търговията на Турция.

В Либия има непрекъснато принуждение след свалянето на диктатора Муамер Кадафи през 2011 година по време на подкрепяно от НАТО въстание.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР