Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е потвърдил

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е потвърдил
Коментари Харесай

Радев отива в Турция, пак говори за енергетика

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е удостоверил пред български си сътрудник Николай Милков аудиенция на президента Румен Радев в Турция. Това оповестиха от Външно министерство, само че не показаха възможна дата на визитата.

Потвърждението е било обещано по време на 77-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, в която взе участие министър Милков.

Той и Мевлют Чавушоглу са изразили удовлетворение от отличния разговор на високо ниво като причина за осъществяване на капацитета сред двете страни, оповестиха от МнВР. Първите дипломати се съгласиха, че в сегашния геополитически подтекст е належащо по-тясно съдействие в областта на енергетиката и сигурността, което ще бъдат главните тематики на разискване в Анкара при визитата на Радев в Анкара. 

Първият ни посланик взе участие в среща на министрите на външните работи на страните от формат „ Б9 “ (девет държави-членки на НАТО: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия), домакинствана от Съединени американски щати. На нея бяха разисквани световните закани пред евроатлантическата сигурност, усилване на възпирането и защитата на Алианса в отговор на съветската военна експанзия против Украйна, задълбочаването на трансатлантическия разговор и възходящите провокации от Китай.

Министър Милков организира в коридорите на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации редица запланувани двустранни срещи. Той организира диалог с Карън Донфрийд, асистент държавен секретар на Съединени американски щати по Европа и Евразия, с която разискаха двустранните връзки и вероятностите за задълбочаване на стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати. Обменени бяха отзиви по въпроси на интернационалната и районната сигурност, както и привличането на нови американски вложения в основни браншове на българската стопанска система.

Регионалното съдействие, двустранните връзки и европейската вероятност на Косово и Западните Балкани бяха във фокуса на срещата сред българския първи посланик и неговия сътрудник от Прищина Доника Гервала. Министър Милков удостовери българската поддръжка за европейската интеграция на Косово и одобряването му като демократична и мултиетническа страна, включително на интернационалната сцена. Той приветства напъните на косовското държавно управление за ускорение на промени.

Министър Николай Милков се срещна и с министъра на външните работи на Алжирската демократична и национална република Рамтан Ламамра. В подтекста на 60-тата годишнина от определяне на дипломатическите ни връзки, двамата разискаха опциите за задълбочаване на политическия разговор и за насърчаване на икономическото съдействие, изключително в региона на енергетиката и сигурността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР