Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес посети

...
Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес посети
Коментари Харесай

Испанският външен министър на посещение в Киев

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес посети Киев, с цел да покаже поддръжката на страната си за Украйна в рецесията с Русия, съобщи БНР. При срещата си с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба той е подчертал още един път тезата на испанското държавно управление, че е " е време за дипломация " и че войната „ не е неизбежна “.

На взаимна конференция с украинския си сътрудник Албарес сподели, че “всички старания би трябвало да бъдат ориентирани към деескалация на напрежението, с цел да може да живее Украйна в мир, при ценене на границите и суверенитете ѝ “.

Според него войната не е неизбежна и всичко е въпрос на договаряния и дипломация. Ако и те не оказват помощ, Испания ще поддържа общи наказания към Русия, макар, че се надява да не се стига до там.

Според украинския външен министър Дмитро Кулеба единствено единството на Европа и Съединените щати са способни да спрат експанзията на Русия, която към този момент е трябвало да бъде глобена поради нарушение на „ нормите на интернационалното право и минските съглашения “.

Попитан дали Испания ще доставя оръжие на Украйна, министър Албарес отхвърли да отговори непосредствено, само че стана ясно, че държавното управление е решило да изпрати изтребители в България, след корабите, които към този момент са под командването на НАТО в Черно море.

След Киев Албарес отпътува за Брюксел, където има срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР