Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан призна

...
Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан призна
Коментари Харесай

Иран призна, че е доставял бойни дронове на Русия

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан призна през днешния ден за първи път, че страната му е доставила на Русия дронове, само че съобщи, че те са били предадени на Москва преди началото на войната с Украйна, в която създадени в Иран дронове бомбардираха Киев, заяви Асошиейтед прес.

Коментарите на външния министър бяха направени след месеци на объркващи известия от Иран по отношение на доставката на оръжие, до момента в който Русия употребява безпилотните самолети, с цел да нанася удари по украинската енергийна инфраструктура и цивилни цели.

" Дадохме стеснен брой дронове на Русия месеци преди войната в Украйна “, сподели Амир Абдолахиан пред медиите след среща в Техеран.

По-рано ирански представители отхвърлиха изказванията, че Техеран доставя оръжие на Русия за войната ѝ против Украйна. По-рано тази седмица посланикът на Иран в Организация на обединените нации назова обвиняванията " изцяло неоснователни " и повтори позицията на Иран, че резервира неутралитет във войната.

Съединени американски щати и техните западни съдружници в Съвета за сигурност приканиха генералния секретар Антонио Гутериш да да проверява дали Русия е употребила ирански дронове, с цел да атакува цивилни в Украйна.

Въпреки това паравоенната Революционна армия на Иран неясно се похвали, че дава дронове на огромните международни сили. Върховният водач аятолах Али Хаменей възхвали ефикасността на дроновете и се подигра на кършенето на ръце от страна на Запада поради заплахата, която съставляват тези оръжия, напомня АП.

По време на подкрепените от страната демонстрации за отбелязване на годишнината от завладяването на американското посолство през 1979 година, тълпите размахваха плакати с триъгълни дронове като предмет на национална горделивост.

Признавайки доставката, Амир Абдолахиан акцентира, че Иран не е забелязал потребление на неговите дронове в Украйна. Той съобщи, че Иран продължава да държи на прекъсването на спора.

" Ако (Украйна) има някакви документи, че Русия е употребила ирански дронове в Украйна, те би трябвало да ни ги дават ", добави той. " Ако ни се потвърди, че Русия е употребила ирански дронове във войната против Украйна, няма да останем безразлични към този въпрос ", даде обещание външният министър, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР