Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас ясно се

...
Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас ясно се
Коментари Харесай

Германският външен министър: НАТО е живо - от главата до петите

Министърът на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас ясно се изрече в поддръжка на НАТО и се дистанцира от геостратегическите разсъждения на френския президент Еманюел Макрон за Алианса, отбелязва немското издание Das Handelsblatt.
Маас влезе в спор с изненадваща изясненост по отношение на диагнозата на Макрон за „ мозъчната гибел “ на НАТО, изказвайки се при откриването на Берлинския конгрес на Фондация „ Кьорбер “, отбелязва създателят на публикацията Мориц Кох, съобщи организация Фокус.
Германският външен министър разкритикува появяването на спор във външната политика и похвали „ тихата дипломация " на страни като Норвегия. По този метод Маас показва контрастност с Макрон, само че това не му беше задоволително – той предизвести против „ токсичните “ полемики за НАТО и разясни: „ Германската външна политика не е разрушителна, таман противоположното. Тя желае да се опълчи на деструкцията ".
Според изданието до момента разрушителността се е смятала за един тип „ запазена марка “ на президента Доналд Тръмп с неговата теория за „ Америка преди всичко “. Но в този момент в Берлин нараства безпокойството, че Макрон демонстрира сходни пристрастености - и по този метод разчита на мисленето в региона на политиката за сигурност, която от дълго време е обичайната във Франция. Става въпрос за метода на Шарл дьо Гол и желанието за военно самостоятелна Европа, водена от Франция, изясняват от редакцията.
За разлика от това Маас е твърдо зает с главната ориентировка на Европа към трансатлантическите връзки, макар недоволството от едностранните политики на администрацията на Тръмп. „ НАТО е главен за нашата сигурност ", съобщи немският външен министър. „ Не можем да се интересуваме от разделянето на европейската и американската сигурност, би било извънредно рисково “, безапелационен бе първият посланик на Берлин. Според него, НАТО е „ добре открита многоликост “. След това министърът на външните работи на Германия даде своя лична диагноза: „ НАТО е жив - и от главата до петите ".
В речта си Маас се концентрира върху напъните на НАТО да усъвършенства военните си благоприятни условия. Той предизвести: без Америка Европа не може да се отбрани. Както е маркирано в публикацията, Съединени американски щати изключително интензивно жигосват Германия заради обстоятелството, че тя към момента не е показала проект за реализиране на контрактувано равнище на разноските за защита. Въпреки това Маас резервира безмълвие по въпроса, акцентира изданието. Междувременно това противоречие сред позициите на немското държавно управление и Франция се прави оценка като удостоверение на тезите на Макрон.
Въпреки разликите в оценката на положението на НАТО , Германия и Франция желаят да продължат тясното съдействие във външната политика и политиката на сигурност, написа изданието. По-специално те имат намерение да възобновят напъните за споразумяване на обстановката в Украйна на срещата на върха в Париж на 9 декември.
Според Маас са налице „ внимателни позитивни сигнали " в тази област. Сега би трябвало да се употребява моментът с мандата на украински президент Зеленски и да се направи значима стъпка по дългия път на съглашение сред Киев и Москва, само че също по този начин и сред Русия и Европа, акцентира немският външен министър.
В същото време Маас акцентира, че няма да има „ специфични способи “ по този въпрос. Полша и балтийските страни, които гледат към Москва с огромна угриженост, могат да разчитат на обстоятелството, че Германия в опита си да усъвършенства връзките с Русия съществено ще поеме ползите на сигурността на източните си съседи. Споразумението с Кремъл не може да бъде реализирано „ през главите " на източноевропейците, акцентира Маас.
Както изяснява изданието, думите му са намек към Макрон, който следва личната си политика за облекчение на напрежението в връзките с съветския си сътрудник Владимир Путин – без да взима поради „ психическото положение “ на Полша и балтийските страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР