Министърът на туризма в оставка Христо Проданов е сигнализирал прокуратурата

...
Министърът на туризма в оставка Христо Проданов е сигнализирал прокуратурата
Коментари Харесай

Сигнализираха прокуратурата за унищожаването на документи за концесиите на плажовете

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов е алармирал прокуратурата за унищожаването на документи по отношение на концесиите на плажовете.

Това съобщи той в изявление за TravelNews.

“Още с постъпването си, се натъкнах на практики за изнасяне на информация от министерството, заличаване на материали и документи, включително и от дирекция " Управление на морските плажове ". Сигнализирал съм надлежно способените органи. За страдание, седем месеца по-късно отговор няма “, разяснява Проданов.
Той уточни и различен образец, че тръжните документи са съхранявани на бюрото на шефа на „ Управление на морските плажове “, а в този момент се затварят в железна каса под 24 часово видеонаблюдение и се отварят единствено пред комисия. А не измежду нощ, както допуска се е случвало преди. Възложените инспекции на концесиите на плажове демонстрираха, че за близо 90% от концесионните процедури има заведени каузи, само че съдът се е произнесъл за тях, че всичко е наред. Съвсем различен е въпросът какъв брой са били транспарантни тези процедури и дали инспекциите са осъществени по разпоредбите. За страдание, това е недоказуемо, изясни министърът.

„ Това, което видях е, че процедурите са провеждани в „ жанр ГЕРБ “. Затова считам, че показателно за промяна на политиката е, че от началото на мандата до този миг, държавното управление не е сключило нито един контракт за концесия, а само са провеждани търгове за наеми “, разгласи още пред TravelNews Христо Проданов.

Министърът на туризма в оставка освободи през месец май шефа на дирекция „ Управление на морските плажове “ Екатерина Дацова, която беше още от времето на Николина Ангелкова (ГЕРБ).

„ Ние сменихме фрагментите, които се занимаваха с концесиите в министерството и реформирахме структурата, тъй като една и съща дирекция правеше процедурите и инспекциите. Разделихме активността в две дирекции, с цел да има бистрота “, изясни Христо Проданов.
В новия организационен устав на министерството беше заложена промяна в дирекцията „ Управление на морските плажове “. Контролът в туризма отиде в нова дирекция " Контролна и инспекционна активност " с 12 чиновници. Към нея е и контролът на концесионната активност. " Концесиониране, наемна и регулаторна активност “ остана в обособена дирекция със 17 чиновници.

Служебният министър Стела Балтова даде обещание при започване на първото служебно държавно управление, че ще направи инспекция на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава действително не беше осъществена и не бяха оповестени резултати. Екатерина Дацова резервира поста си и при двете служебни държавни управления. Срещу нея е имало сигнали и следствие от редица институции, измежду които и Национална агенция за приходите, по отношение на нейната работа и приходи, разкри преди време Offnews.bg. Тя е щерка на някогашния градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е народен представител от Движение за права и свободи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР