Министърът на туризма участва в откриването на 20-та годишна среща

...
Министърът на туризма участва в откриването на 20-та годишна среща
Коментари Харесай

Министър Балтова участва в 20-та годишна среща на АБТТА

Министърът на туризма взе участие в откриването на 20-та годишна среща на АБТТА. В обръщението си тя поздрави организацията за 25-та й годишнина и връчи на ръководителя на УС на АБТТА Димитрина Горанова почетен стъклен плакет за принос за развиването на туризма в България.

„ Живеем в невиждани времена, в които се взимат невиждани ограничения поради пандемията, само че се надявам туризмът да се възвърне и вие да излезете по-устойчиви, по-иновативни и по-успешни след рецесията “, сподели министър Балтова, обръщайки се към представителите на бизнеса.



Тя акцентира, че България е на едно от положителните места по възобновяване измежду дестинациите в Европа и показа част от посланията от срещата на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации в Мадрид - като упованията последователно туристопотокът към главните дестинации да се възвърне, а през 2024 година входящият туризъм да доближи равнищата от 2019 година Като основен миг министър Балтова уточни възобновяване на доверието в интернационалните пътувания, за което ще способства и признатият в Мадрид интернационален кодекс за отбрана на туристите. Друг извънредно значим фактор е осведомителното обезпечаване и работата с локалните общности, акцентира министър Балтова. „ АБТТА е организацията, която съставлява най-ярък образец за интензивно подпомагане с локалните общности”, сподели министър Балтова. Иновативност, споделеност, съгласуваност, взаимност, резистентност – това са главните думи, които ще са в основата на възобновяване на бранша, изрази убеждението си министърът на туризма и добави: „ Зеленият преход е въпрос на нова държавническа и управническа просвета, само че също и обществената отговорност на бизнеса, координираните старания на всички заинтригувани страни. Вие сте тези, които ще създавате тези туристически артикули, които от своя страна ще възпитават тази нова просвета. “

Акцент в последвалите диалози, в които взе участие и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, беше европейската Директива за пакетните пътувания с фокус справедливото систематизиране на отговорностите в отбрана правата на потребителите в пакетните туристически пътувания. Директивата беше показана от госта на годишната среща на АБТТА Ерик Дрезин – общоприет секретар на Европейския комитет на асоциациите на туристическите организации асоциация на туроператорите и туристическите сътрудници (ЕСТАА), в който по думите му членуват 33 асоциации, в това число такива отвън Европейски Съюз, както и от българския представител на интернационалната организация Даниела Стоева – шеф на АБТТА в борда на шефовете на ЕКТАА.



Заместник-министър Ирена Георгиева показа подхванатите от Министерството на туризма съответни стъпки за основаването на предстоящ Гаранционен фонд и обвързваните с него хрумвания за законодателни промени. Тя осведоми, че в границите на първия мандат на служебното държавно управление беше сложено началото и активизирането на тази концепция, бе основана работна група, обрисувани главните тематики и осъществен сериозен размер от работа, с цел да се задейства основаването на Фонда. Предстоящите стадии са избирането на външни финансови консултанти и необятно публично разискване.

В началото на събитието ръководителят на УС на AБТТА Димитрина Горанова благодари на министър Балтова за оказаната поддръжка към бранша и посочи многото начинания, подхванати от Министерството на туризма в границите на служебния кабинет. Като илюстрация тя акцентира обстоятелството, че единствено в границите на седмицата се организираха две значими събития - основаването на Експертния съвещателен съвет в поддръжка на изобретателния и рекреативния бизнес, в чийто обхват попада туристическата промишленост, с присъединяване на три министерства, както и проведената кръгла маса „ Зелени нововъведения в туризма “ по извънредно настоящите тематики, свързани с опазването на околната среда и климата, оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР