Министърът на туризма Стела Балтова обсъди проблемите, свързани със стопанисването

...
Министърът на туризма Стела Балтова обсъди проблемите, свързани със стопанисването
Коментари Харесай

Стела Балтова ще търси решения за стопанисването на планинските хижи |

Министърът на туризма Стела Балтова разиска проблемите, свързани със стопанисването и ръководството на планинските хижи, хижите-хотели и заслоните в България с представители на Българския туристически съюз. В срещата участваха специалисти от министерствата на туризма и на правораздаването.

Министър Балтова съобщи, че през годините доста неща са се трансформирали и то не в употребява на публичния интерес и съхраняването на планинските и високо-планинските обекти за пешеходен туризъм. „ Бихме желали решението, обвързвано със стопанисването на хижите, да откри ново и стабилно решение “, акцентира тя. По думите ѝ хижарите са гостоприемни хора, които милеят за планината и нейното запазване.

Участниците в срещата се споразумяха в незабавен порядък да бъде основана междуведомствена работна група. Тя ще се заеме с прегледа на законовата рамка, обвързвана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти и ръководството й в подтекста на социализацията на туризма. В нея ще бъдат привлечени специалисти от министерствата на туризма, на районното развиване и благоустройството, на културата, както и министерствата на младежта и спорта, на защитата, на правораздаването, с цел да се решат съответно и умело всички сегашни проблеми, свързани със статута на хижите у нас.

Представителите на Българския туристически съюз изведоха нуждата от цялостна съгласуваност на държавните органи и регламентирането на специалност „ хижар “, което би асъдействало за по-доброто стопанисване на планинските обекти, както и до повишение качеството на обслужване. Беше разисквана и опцията за основаването на модерна и единна маркировка, включително железни знаци – колове със слънчеви акумулатори и с интелигентни системи, които да оказват помощ на изпадналите в неволя туристи-планинари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР