Министърът на туризма Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на
Коментари Харесай

Николина Ангелкова се срещна с италианския зам.-държавен секретар на външните работи Винченцо Амендола

Министърът на туризма Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979... към профила показа пред Винченцо Амендола, заместник-държавен секретар на външните работи и интернационалното съдействие на Италианската република, резултатите от срещата на високо равнище, извършена преди дни в София.

Форумът беше под наслов „ Туризъм и стопански напредък “ и е част от събитията, включени в програмата на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз, сподели министър Ангелкова. Тя разясни, че то е първото от редица начинания на ведомството в границите на председателството.

Предложих основаването на Софийска карта на 100-те европейски туристически обекта, а концепцията е на база българския опит с триумфа на картата на 100-те национални туристически обекта, осведоми министърът. Целта е тя да бъде спомагателен генератор на интерес на туристите към Европа и да притегли повече гости към Стария континент от далечни дестинации, като Китай, Япония, Индия и Съединени американски щати. Предвижда се създаването й и то ще стартира с включване на обекти под закрилата на ЮНЕСКО.

Привличането на повече гости от далечните пазари и по-конкретно от Китай е и главната причина за основаване на по този начин наречения „ Балкански маршрут “, осведоми още министърът. И изясни, че в тази връзка бъде основана работна група от няколко страни, която да се занимава с създаването му.

„ Очакваме всички тези начинания да допринесат за дълготрайното, стабилно повишаване на бранша в народен проект и на европейско равнище. Това е съществена цел както в работата на Министерството на туризма, по този начин и на другите държавни управления от Европейски Съюз “, разяснява още министърът.

Двамата разискаха и предлагането за основаване на Европейски туристически фонд, който би подкрепил развиването на бранша посредством финансиране на взаимни планове и други.

Министерската среща в София е първа такава по рода си, като ще повлияе позитивно и за развиването на туризма и в политически аспект, сподели зам.-държавният секретар Амендола. Той благодари на българското държавно управление за организирането на председателството на Съвета на Европейски Съюз в този основен за Европа миг.

Италия е измежду водещите пазари за задгранични туристически пътувания у нас. През предходната година италианските туристически посетили България са повече от 163 хиляди и са нарастнали с 12,7 на 100 по отношение на година по-рано. Италия е измежду желаните дестинации и за пътувания на българите. През 2017 година българите пътували към Апенинската страна са близо 230 хиляди, като са се нараснали с 28,7% спрямо миналата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР