Министърът на туризма Илин Димитров очаква рекорден летен туристически сезон.

...
Министърът на туризма Илин Димитров очаква рекорден летен туристически сезон.
Коментари Харесай

Илин Димитров очаква рекорден летен туристически сезон

Министърът на туризма Илин Димитров чака рекорден летен туристически сезон. По думите му той ще е най-успешният откогато се води някаква статистика 

Според него се чака към 4,9 милиона туристически регистрации. Това ще е сред 5 и 7 % над лятото на 2019 г. 

Отминалият зимен сезон също беше рекорден. Според данни на Световната организация по туризъм, страната ни е на шесто място в света по възобновяване и на десето по растеж на приходите от туризъм, посочи Димитров пред Дарик.

Румънските туристи още веднъж се чака да са най-многобройни, каквато е наклонността през последните 10 години.

Това лято се чакат няколкостотин хиляди украински туристи, било то за летни лагери или на отмора.  Ще има доста посетители от Чехия, Полша и Израел. Възстановява се британският пазар, като от следващата година чартъри от Острова ще кацат и във Варна.

В прилежащите ни страни Гърция и Турция цените в туризма са вдигнати с сред 30 и 50 на 100. У  нас цените са непокътнати на по-ниско равнище, като съотношението цена-качество е доста положително и това, съгласно министъра, оказва помощ да се продаваме добре.  

Между 20 и 30 хиляди служащи няма да доближават в бранша това лято. Намалява броят на искащите да работят в туризма ни украинци. Кадри тази година ще бъдат импортирани от Средна Азия, от Турция има няколко хиляди души, измежду които доста положителни готвачи.

Димитров изрази удивление какъв брой доста искащи има да станат готвачи с помощта на риалити форматите. Тази специалност, с изключение на влиятелна, се оказва и добре платена. Служебният министър означи още, че доста дребна част от приключилите туризъм отпътуват да работят в чужбина. Той бе безапелационен, че без да имаме положително приблизително и висше обучение, няма по какъв начин да има първокласен туризъм.

„ Трябва да разберем и то да бъде кристално ясно на всички, че без фрагменти няма по какъв начин да имаме качество. Проблемът е, че сезонът е относително къс и в по-дългосрочен проект хората се отхвърлят ”, разяснява служебният министър на туризма.

Заплатите няма по какъв начин да се вдигнат, до момента в който продаваме на ниска цена. Трябва да се откри салдото сред предложение и търсене, средствата да се реинвестират, само че освен в сграден фонд, сподели още той.

„ Трябва да поработим и върху имиджа на туристическия бранш. Няма по какъв начин да приказваме неприятно за бранша и да чакаме да има искащи да работят ”, обърна се Димитров към сектора.  

„ За трети път си шетам бюрото ”, съобщи служебният министър на въпрос дали е подготвен да сдаде поста. Илин Димитров е на мнение, че е време към този момент да има постоянен кабинет. Няма да остави на наследника си „ бомби ” и „ подлости, които да го саботират ”. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР