Министърът на труда и социалната справедливост на Румъния Мариус Будъй

...
Министърът на труда и социалната справедливост на Румъния Мариус Будъй
Коментари Харесай

Румънски министър подаде оставка след разкрития за "приюти на ужасите"

Министърът на труда и обществената правдивост на Румъния Мариус Будъй подаде през днешния ден оставка от поста след разкрития за измъчвани възрастни хора в домове за обществени грижи, финансирани с публични средства, оповестиха румънските медии.

Миналата седмица румънските управляващи избавиха над 100 възрастни хора от няколко домове за обществени грижи във Волунтари, окръг Илфов, който се намира в непосредствена непосредственост до Букурещ. Обитателите на домовете, доста от които в неравностойно състояние, са били бити, държани гладни, принуждавани да работят и лишавани от храна и медикаменти. Петдесет и шест възрастни хора бяха откарани в лечебни заведения в Букурещ, а четирима от тях бяха оставени за лекуване.

Румънските медии нарекоха случая " приюти на ужасите ", а президентът на страната Клаус Йоханис го дефинира като " народен позор ".
Премиерът Марчел Чолаку заяви за оставката на министъра на труда и обществената правдивост при започване на държавното съвещание през днешния ден. Чолаку назова жеста на Будъй " почтена постъпка ", съобщи " Аджерпрес ".

" От моя позиция това е почтена постъпка, за която му благодаря ", сподели Чолаку и добави: " това е естествена реакция на един политик в сходна рецесия, естествена реакция във всяка консолидирана народна власт в Европа ".

Оставката на министъра бе поискана от опозиционни партии и неправителствени организации, само че съгласно източници на телевизия " Диджи 24 " подмолна роля има и Национално-либералната партия, която е съдружен сътрудник на социалдемократите в ръководството. Мариус Будъй е от квотата на Социалдемократическата партия в съдружното държавно управление.

Преди няколко дни някогашният водач на либералите и някогашен министър председател Теодор Столожан сподели, че министърът на фамилията, младежта и равните шансове Габриела Фиря и министърът на труда и обществената правдивост Мариус Будъй би трябвало да подадат оставки след скандалните разкрития в " приютите на ужасите ". Столожан сподели, че ще изиска от сегашния водач на либералите Николае Чука да сложи въпроса в границите на ръководещата коалиция.

 След ротацията на властта Румъния има ново държавно управление След ротацията на властта Румъния има ново държавно управление

След новината за оставката на Будъй водачът на опозиционната партия " Съюз за избавление на Румъния " Каталин Друла съобщи, че в този момент би трябвало да последва оставка и от Габриела Фиря - министър на фамилията, младежта и равните шансове, чието име се загатва постоянно около разкритията, защото тя е брачна половинка на кмета на Волунтари Флорентин Панделе, а нейни познати и родственици са заемали длъжности, свързани със обществените грижи в Букурещ и Волунтари. Габриела Фиря отхвърля да има нещо общо със злоупотребите в домовете за възрастни хора във Волунтари.

От друга опозиционна партия - РЕПЕР (чиято абревиатура значи " Подновяваме европейския план на Румъния " ), разясниха, че оставката на Мариус Будъй е закъсняла и незадоволителна за връщане на доверието към държавното управление в областта на обществената помощ. От РЕПЕР не престават да упорстват и за оставка на Габриела Фиря, осведоми " Аджерпрес ".

След оставката на Мариус Будъй длъжността министър на труда и обществената правдивост краткотрайно ще се извършва от вицепремиера Мариан Някшу, заяви телевизия " Диджи 24 ", като се базира на политически източници.

На днешното съвещание на държавното управление министър председателят Марчел Чолаку показа данни от предварителните инспекции в домовете за обществени грижи, които изиска на национално ниво. По думите му са били тествани 1100 центъра, а 13 са били затворени.
Чолаку заяви, че идната седмица държавното управление ще направи съответни оферти за структурни промени в метода, по който действа системата за протекция на възрастни хора и лица в неравностойно състояние. Премиерът акцентира, че тези решения ще бъдат разисквани с представители на гражданското общество и неправителствени организации, които работят в тази сфера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР