Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков поиска да

...
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков поиска да
Коментари Харесай

Дигитализацията влиза и при хората с увреждания, Гьоков иска и реформа в ТЕЛК

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков изиска да се преразгледат стратегиите за поддръжка на хората с увреждания, с цел да се обезпечава по-адекватна претовареност. Той подчертава, че са набелязани проблеми - като нестабилност на съответния шеф, както и претовареност на едни и същи хора.

Заявката за промени министърът даде по време на Комисията по труда и обществената политика, която разискваше два часа по политиките на хората с увреждания. От страна на МТСП зам.-министър Лазар Лазаров акцентира, че е нужна национална стратегия за хората с увреждания с главен акцент подкрепяне на работодателите за наемане на работа на такива хора.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи разяснява, че би трябвало да се разшири опцията за поддръжка на хората с увреждания и да се мисли за зеления преход, защото политиките минават на друго равнище, да не се не помнят старите, само че да се разчита на нови принадлежности.

От рецензиите на МТСП стана ясно още, че стратегиите, които се осъществят със средства от националния бюджет, лежат на чисти оценки и би трябвало да бъде направена оценка за осъществяването.

105 000 са обезпечените лица с увреждания, а сред 13 и 15 000 са лицата, които са регистрирани в Агенцията по заетостта.

Зам.-министър Лазаров бе безапелационен, че заетостта на хората с увреждания е при всеобщи работодатели на микропредприятия и не се дават бройки на обществените браншове. Проблем обаче за тях ще се окаже дигитализацията, защото " хората с увреждания били от неприятната страна на цифровата бездна ".

Тази година има и сензитивно нарастване на средствата, стана ясно на комисията - 65%, в случай че се извади Законът за персоналната помощ.

По Национална стратегия и претовареност на хора с трайни увреждания средствата ще са същите - на по-малък брой лица, които ще се включат, има и трансфер от неосъществени 100 000 млн.лв., които удачно да се употребяват за този механизъм. Всяка година броят на лицата в Бюрата по труда е към 100-110 индивида, защото по едно, най-вече две лица могат да бъдат назначени в едно бюро, а това е прекомерно незадоволително да се задоволи самодейността на работодателите. Бе маркиран казусът, че компликацията за наемане на работа е най-много при хората от дребните обитаеми места. В този смисъл може да се мисли за преход от субсидирано към несубсидирано работно място.

Още една цифра регистрира отрасловият зам.-министър Лазар Лазаров - 19 млн. са по бюджета на Агенцията на хората с увреждания.

Заговори се и за казуса с медицинските произведения - от МТСП желаят да се избира най-подходящото здравно произведение за живота на хората с увреждания, въпреки Румяна Петкова, шеф на АСП да сподели, че това е " сложен въпрос ".

В умозаключение в комисията стана въпрос за промяната в ТЕЛК. Георги Гьоков още веднъж повдигна въпроса, че ТЕЛК не дава опция за хората с увреждания и акцентира, че " не се ли направи съответна промяна, каквото и друго да се реформира, няма какво да се случи ".

Хасан Адемов посочи, че промяната за ТЕЛК е в Министерство на здравеопазването. От МТСП взеха отношение, че хората насочват вниманието си към промяната и споделиха, че лицата, които имат потребност, не я получават, а лицата, които нямат - не я получават по-качество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР