Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков определи законопроекта

...
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков определи законопроекта
Коментари Харесай

Социалният министър: През 2022 година средната пенсия ще е 573 лева

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков дефинира законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година като " бюджет на забележителното нарастване на осигурителните заплащания ".

" Средният размер на пенсията през 2022 година се планува да доближи 573,76 лева, без да се вземе поради коронавирус добавката за месеците от януари до юни, и 608,38 лева с включени еднократни спомагателни суми, добави той. Номиналното повишаване ще е с 13,4 на 100, при междинен размер по прелиминарен доклад за 2021 година от 536,71 лева Очаква се действителен растеж на пенсиите от 7,3 на 100 през 2022 година ", съобщи министърът.

Трябва високо да се оценят финансовите старания за съществено възстановяване на адекватността на осигурителните заплащания, разяснява министърът в Народното събрание. За първи път след промяната разноските за пенсии през 2022 година ще набъбнат съвсем с 2,4 милиарда лв., откакто се изключат спомагателните суми за така наречен коронавирус добавки, които нямат застрахователен темперамент, означи Гьоков.

Той уточни, че през първите шест месеца на годината е планувано да продължи изплащането на спомагателни суми към пенсиите от 60 лв.. Той означи, че от 1 април се усилва компенсацията за развъждане на малко дете до две години от 650 на 710 лева, както и минималният и оптималният размер на компенсацията за безработица, а от 1 юли пенсиите за трудова активност се осъвременяват с 6,1 % по така наречен швейцарско предписание.

Гьоков уточни, че в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ) за 2022 година са заложени 300 млн. лв. за разноски за опазване на заетостта на служащи и чиновници в наранени от пандемията от ковид браншове. За 2022 година се дава опция на Национален осигурителен институт да изплаща за април, май и юни спомагателна сума, представляваща разликата сред получения през януари 2022 година приход от пенсии, с включената коронавирус добавка от 60 лв., и прихода от пенсиите за декември 2021 година с включената коронавирус добавка от 120 лв.. Необходимата сума месечно възлиза на 17 млн. лв., които ще бъдат обезпечени като спомагателен трансфер по бюджета на ДОО, уточни Гьоков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР