Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков определи законопроекта

...
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков определи законопроекта
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3 на сто през 2022 г.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков дефинира законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година като " бюджет на забележителното нарастване на осигурителните заплащания ". В момента Народното събрание разисква бюджета на първо четене.

Трябва високо да се оценят финансовите старания за съществено възстановяване на адекватността на осигурителните заплащания, разяснява министърът в Народното събрание. За първи път след промяната разноските за пенсии през 2022 година ще набъбнат съвсем с 2,4 милиарда лв., откакто се изключат спомагателните суми за така наречен коронавирус добавки, които нямат застрахователен темперамент, означи Гьоков.

Той уточни, че през първите шест месеца на годината е планувано да продължи изплащането на спомагателни суми към пенсиите от 60 лв.. Той означи, че от 1 април се усилва компенсацията за развъждане на малко дете до две години от 650 на 710 лева, както и минималният и оптималният размер на компенсацията за безработица, а от 1 юли пенсиите за трудова активност се осъвременяват с 6,1 % по така наречен швейцарско предписание.

Средният размер на пенсията през 2022 година се планува да доближи 573,76 лева, без да се вземе поради коронавирус добавката за месеците от януари до юни, и 608,38 лева с включени еднократни спомагателни суми, добави той. Номиналното повишаване ще е с 13,4 на 100, при междинен размер по прелиминарен доклад за 2021 година от 536,71 лева Очаква се действителен растеж на пенсиите от 7,3 на 100 през 2022 година, съобщи министърът на труда и обществената политика.

Той уточни, че в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ) за 2022 година са заложени 300 млн. лв. за разноски за опазване на заетостта на служащи и чиновници в наранени от пандемията от ковид браншове. За 2022 година се дава опция на Национален осигурителен институт да изплаща за април, май и юни спомагателна сума, представляваща разликата сред получения през януари 2022 година приход от пенсии, с включената коронавирус добавка от 60 лв., и прихода от пенсиите за декември 2021 година с включената коронавирус добавка от 120 лв.. Необходимата сума месечно възлиза на 17 млн. лв., които ще бъдат обезпечени като спомагателен трансфер по бюджета на ДОО, уточни Гьоков.

Той означи, че в законопроекта има и предложение неплатеният отпуск, употребен през т.г., да се смята за трудов и застрахователен стаж при пенсиониране в размер на 90 дни, по отношение на продължаващата епидемиологична конюнктура.

Социалният министър прикани болшинството да поддържа бюджета на ДОО, тъй като е изработен с мисъл за хората и е съгласуван с финансовите благоприятни условия на страната. По адрес на сътрудниците си от опозицията, той разяснява, че те знаят, че бюджетът е добър и експертно направен, и само политическите им пристрастия няма да им разрешат да го поддържат.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР