Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че

...
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че
Коментари Харесай

Деница Сачева: До 2035-а закриваме домовете за хора с деменция

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева разгласи, че при започване на февруари ще се срещне с шефовете на центрове и домовете за хора с деменция, както и че следва закриване на тези домове.
„ Сроковете са до 2035 година, тъй като преди този момент би трябвало да бъдат построени центровете за настаняване от фамилен вид, само че тези които са в най-тежко положение се чака да бъдат закрити до 2025 година “, посочи тя.
Сачева увери, че ще бъде решен и казусът на 13 000 души, които останаха без персонален помощник.
„ До края на месеца се чака Министерският съвет да одобри Национална стратегия за грижи в домашна среда. Тя ще може да обхване по-голяма част, в случай че не и всички хора, които останаха без опция за персонален помощник. Програмата ще даде опция за 4800 души на 4 часа, само че според от самостоятелната оценка на тези хора, мисля че ще може да покрием всички. Направени са планове за над 16 млн. лв., които са за сметка на Националната стратегия за деяние по заетостта. Намаляваме някои от стратегиите за сметка на решаването на казуса на хората с увреждания “, изясни Сачева.
От думите ѝ стана ясно още, че синдикатите са предложили началото на изплащането на вторите пенсии да бъде отсрочено. Темата се разисква в работна група, в която вземат участие представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, общественото министерство и Национален осигурителен институт. 
Дали това ще бъде признато или не, ще стане ясно през февруари, когато работната група ще излезе с съответни решения за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, касаещи втория дирек на пенсионната система.
Социалната система е система от хора за хора. В Пловдив има съществени пропуски в професионално и в етично отношение. Надявам се отговорните да бъдат осъдени, разяснява пред публицисти общественият министър след съвещание на отрасловата парламентарна комисия. Тя заяви, че през вчерашния ден е изпратила сигнал до Районната прокуратура в Пловдив за установените проблеми в Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с деменция.
„ Имам поради това, че са нарушавани права на хора, които са ползватели на услугата и, че отношението, на което всички станахме очевидци от записите, е безусловно неприемливо за чиновник на сходна институция “, уточни министърът.
Сачева разяснява, че двата случая, с които е почнала 2020 година са разнообразни и демонстрират какви са проблемите. „ В Горско Косово има доста тежки битови условия и личен състав, който има потребност от спомагателна подготовка, само че е безкористен. Докато в центъра в Пловдив виждаме, че имаме нова услуга, битовите условия не са проблем, само че там работят хора, които не са подобаващи за тази работа. Това са проблеми, с които би трябвало да работим в идващите години и най-много да приказваме за фрагментите в системата на обществените услуги и общественото подкрепяне, тъй като обществената система е система от хора за хора “, уточни общественият министър.
Тя регистрира и обстоятелството, че кадровият проблем е сериозен в областта на обществените услуги. Според Сачева това може да бъде преодоляно с изработването на визия за възстановяване на положението на пазара на труда за фрагменти в обществената система, в която липсват медицински сестри и обществени служащи.
„ Това може да реализираме с изработването на тактика за възнагражденията на тези хора и благоприятни условия за тяхното кариерно развиване. Част от отговорите са заложени и в Закона за обществените услуги, който би трябвало да влезе в действие. В него се планува стандарт за обществените служащи и тяхното кариерно развиване. Друга мярка, която следва е да стартираме диалози с МОН във връзка с професионалното обучение на фрагменти в обществения бранш и с ректорите на висшите образователни заведения, където се преподават специалности, свързани със обществени действия, с цел да има повече хора в системата “, изясни общественият министър.
Тя акцентира, че не се планува друго покачване на възнагражденията на обществените служащи и напомни, че тази година заплатите им са били увеличени с 15%.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР