Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков Бисер Петков

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков Бисер Петков
Коментари Харесай

Бисер Петков поздравява всички трудещи се по повод 1 май

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила поздравява всички трудещи се във връзка Международния ден на труда и работническата взаимност - 1 май. Поздравлението е оповестено на страницата на министерството.
Честването на днешния ден е световна самодейност с над 130-годишна история, подбудена от устрема за отбрана на правата на трудещите се и постигането на почтено възнаграждение и обективни условия на труд, отбелязва министър Петков.

Той напомня, че държавното управление при започване на мандата сложи като предпочитани задания увеличението на приходите посредством претовареност и по-голяма продуктивност на труда. "Една година по-късно почтено и с задоволство мога да кажа, че макар компликациите вървим решително към осъществяването на тези цели ", добавя Бисер Петков.

Данните на Евростат за 2017 година демонстрират, че България е преди всичко по растеж на заетостта в Европейския съюз. Делът на работещите във възрастовата група 20-64 години се е повишил с 3,6 процентни пункта до 71,3 на 100, което е покрай междинното равнище за Европейски Съюз. В последните години цената на индикатора пораства стабилно и от ден на ден се приближава до заложената за България цел в тактиката "Европа 2020 " - 76 на 100 претовареност. Производителността на труда също бележи растеж. През последното тримесечие цената на индикатора се е повишил с 3,8 %, регистрира министърът на труда и обществената политика.
В поздравлението за празника той отбелязва, че честването на 1 май неизбежно води и до въпросите за приходите на трудещите се. "За страдание по този индикатор България към момента заема последно място в Европейския съюз, само че не можем да не отчетем, че в последните години у нас има браншове, в които възнагражденията от ден на ден се приближават и даже надвишават средноевропейското ниво ", добавя министърът.

Целенасочено поставяме старания и за повишението на приходите на по-нискоквалифицираните служащи, отбелязва Бисер Петков. Той напомня, че от 1 януари 2018 година минималната заплата беше увеличена от 460 на 510 лева, което е растеж от близо 11 на 100. Това увеличи приходите на над 424 000 работещи българи, добавя министърът. Бисер Петков показва, че по-високият размер на минималната заплата ще стимулира търсещите работа и ще способства за понижаване на риска от беднотия измежду работещите. "Увеличението й отразява декларирания приоритет на държавното управление за стабилно повишение на стандарта на живот в България. Едновременно с това продължаваме и разговорът със обществените сътрудници за реализиране на съглашение за установяване на минималната заплата посредством транспарантен механизъм ", се отбелязва още в поздравлението.

Министър Бисер Петков добавя, че напъните на държавното управление за основаване на предвидима и сигурна бизнес среда намират отражение в общото нарастване на заплатите в България. По последни данни на Евростат заплатите са се нараснали с 12 на 100 на годишна база. Средното заплащане в страната надвишава 1000 лева, а в браншове с висока добавена стойност като осведомителните и информационните технологии междинната заплата е над 3000 лева, напомня министърът на труда и обществената политика.

"Паралелно с работата за основаване на условия за откриване на качествени и високоплатени работни места, взаимно със обществените сътрудници и гражданското общество, поставяме непрестанно старания за рационализиране на трудовото законодателство и за възстановяване на изискванията на труд в България ", се показва още в поздравлението.

Бисер Петков отбелязва, че с цел да бъде в крайник с времето, законодателството непрестанно би трябвало да се усъвършенства в сходство с динамично изменящите се стопанска система и условия на труд. Само по този метод може да се отговори на провокациите и рисковете, свързани с демографската обстановка в България, новите форми на претовареност и въздействието на развиването на актуалните технологии, добавя министърът.

Според Бисер Петков би трябвало да си дадем сметка за тези динамични процеси, с цел да настроим съответно законодателната системата и политиките по отношение на развиването на труда в бъдеще, да запазим обществената протекция на работещите и да отговорим на потребностите на работодателите и трудещите се. "Вярвам, че в случай че обединим напъните си, това ще се случи. По този метод ще създадем условия за основаването на по-качествени работни места с по-високи заплати и по-добри условия на труд и ще убедим доста българи, които търсят по-добър стандарт на живот в чужбина, да изберат да се завърнат у нас ", декларира министърът на труда и обществената политика.
"На всички трудещи се поисквам да бъдат здрави, да покачват квалификацията и уменията си и да се усещат задоволени от резултатите на своя труд. Честит 1 май! ", декларира Бисер Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР