Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и
Коментари Харесай

България и Гърция подписаха меморандум за скоростния жп коридор

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и гръцкият министър на инфраструктурата, превоза и мрежите Христос Спирдзис подписаха меморандум за съгласие сред двете страни за развиването на железопътната връзка " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ".

Транспортните министри подписаха документа, който регламентира подготовката и взаимното ръководство на плана за построяването на скоростен железопътен кулоар, свързващ пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе. Проектът планува и по-нататъшното развиване на пристанищата като част от главната ТЕН-Т мрежа.

Мащабният план планува построяването на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за ръководство на железопътния трафик. По предварителни данни се чака планът да коства към 4 милиарда евро, а българската страна по него най-вероятно ще бъде към 1.7 милиарда евро.

Според подписания меморандум ще се сътвори взаимно българо-гръцко сдружение за ръководство на линията.

 Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас
Борисов се срещна с премиера на Гърция Алексис Ципрас

България и Гърция подписват на следващия ден огромен инфраструктурен план

На подписването на меморандума в Кавала участваха и министър председателите на Българи и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

По думите на министър-председателя на Гърция съдействието сред двете страни е от изключително значение за икономическите връзки на Балканите и развиването на инфраструктурата на района. Според Ципрас с реализирането на плана ще се реализиран и редица позитивни резултати по значими за района въпроси.

Алексис Ципрас поздрави и българския народ по случай днешния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. " Благодаря изключително на Бойко Борисов и поисквам всичко хубаво във връзка националния празник на България - Съединението ", уточни Ципрас и добави, че планът сред двете страни би трябвало да служи като образец за подражателство за връзките сред страни съседки.

 Разширяват транспортния кулоар Варна, Бургас, Кавала и Александруполис
Разширяват транспортния кулоар Варна, Бургас, Кавала и Александруполис

Включват Русе и Солун

Припомняме, че в началото мултимодалният транспортен кулоар сред двете страни трябваше да свързва пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Преди към два месеца обаче България и Гърция се договориха за разширението на обсега на коридора. На среща сред транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му сътрудник Христос Спирдзис беше разисквана опцията в планът да се включат и пристанищата в Солун и Русе. По този метод ще се реализира цялостна мултимодалност на коридора, в който ще вземат участие пътен, железопътен, морски и речен превоз, както и директен път до страните по поречието на река Дунав.

Очаква се планът да притегли огромни вложители от Близкия и Среден Изток, както и от Китай, Русия и други огромни пазари.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР