Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е поел инициатива

...
Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е поел инициатива
Коментари Харесай

Искаме от ЕС жп линията София-Скопие да влезе в транспортния коридор Западни Балкани

Министърът на превоза и известията Николай Събев е поел самодейност да провежда среща с сътрудниците си от Република Северна Македония /РСМ/ и Албания. Целта е те да упорстват пред Европейската комисия жп връзката София-Скопие да бъде включена в направлението на транспортния кулоар " Западни Балкани ", оповестиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Министър Събев е оповестил концепцията, откакто дружно с министъра на превоза и връзките на Северна Македония - Благой Бочварски, подписа Меморандум за съгласие като основа за водене на договаряния. Разговорите бяха в границите на взаимното съвещание на държавните управления на България и РСМ в София.

Двете страни форсират работата по жп връзката София-Скопие. План за развиването на плана, оценка на капиталовата стойност и изследване на опциите за финансиране от Европейския съюз и интернационалните финансови институции, са част от дилемите на смесена група от български специалисти и техни сътрудници от Северна Македония.

Първият полет по постоянната линия София-Скопие може да се реализира още през март, са съобщили двамата транспортни министри. Те са подписали взаимна декларация, в която се показва предпочитание за определяне на авиолиния сред двете страни. Вече има деклариран интерес от самолетни компании за реализиране на полетите, българската страна ще обезпечи нужните позволения, а от другата страна са поели ангажимент за преференциални такси, е декларирал министър Събев.

Предвижда се на първия полет да участват представители на изпълнителната власт и туроператорски компании, които да договорят със своите сътрудници от Скопие бъдещи туристически пакети.

В рамките на съвещанието е подписана и декларация за желание за понижаване на цените на едро на роуминга сред двете страни. Те би трябвало да стигнат такива равнища, че когато жителите са в прилежащата страна, да употребяват цени като вкъщи. Това е още един ход за възстановяване на подвижността на жителите, е показал българският министър Николай Събев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР