Министърът на транспорта Георги Гвоздейков даде оптимистични новини около идването

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков даде оптимистични новини около идването
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков: Първият медицински хеликоптер идва до края на годината. Вторият - през юни

Министърът на превоза Георги Гвоздейков даде оптимистични вести към идването у нас на медицински хеликоптери.

" Бях на посещаване скоро в Италия в завода и бях прелестно сюрпризиран от това по какъв начин върви производството на първия хеликоптер за България. И това, което получих като увещание от управлението на завода, бе, че хеликоптерът в средата на ноември ще слезе от поточната линия и ще стартират тествания. И до края на годината той би трябвало да бъде квалифициран за превоз до България. Дори превоза му ще се извърши с полет. Работим настойчиво ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Авиационният оператор, който още веднъж възстановихме, работи по процедурите за оповестяване на социална поръчка на застраховка на хеликоптера и се надяваме когато пристигна в края на декември, най-късно при започване на януари, да имаме лиценз за авиационен оператор и в средата на януари да го въведем в употреба.

Шестте водача минаха образование в Италия сполучливо. Всички те ще получат лиценз с право да ръководят тъкмо този вид хеликоптер. В Италия са и инженерите, които също минаха образование, получиха съответния лиценз да обслужват тъкмо този хеликоптер. Така че все още сме подготвени с екипаж за два хеликоптера. Вторият хеликоптер би трябвало да пристигна през юни ", уточни Гвоздейков.

Запитан имаме ли и готови лекарски екипи, той отговори: " От здравна позиция лекарите са минали съответното образование, само че съгласно мен и съгласно експерти ще е належащо още едно образование, което се прави на тренажор. И това, което предложиха също от завода производител на хеликоптерите, е да проведат и такова образование на медицинския личен състав, защото знаете, че част от операциите, в случай че има задача, се правят по време на полет, където ситуацията е по-различна от земята ".

" В София има няколко места, където е допустимо да кацат тези хеликоптери. Едното е окръжна болница в " Младост ". Там летателната площадка е на край за приемане на лиценз. Бившата държавна болница, мисля, че и " Токуда " много интензивно работи по отделяне на площадка. Този въпрос също се движи много бързо. Вчера получих информация, че болничното заведение в Панагюрище към този момент е подготвена с подаване на документи за лицензиране на своята площадка ", приключи министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР