Министърът на търговията на САЩ ще посети Китай следващата седмица в критичен момент за двете най-големи икономики в света

...
Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо ще посети Китай
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо ще посети Китай следващата седмица в критичен момент за втората по големина икономика в света – и за отношенията на администрацията на Байдън със страната и нейните лидери.

Икономиката на Китай е в затруднение и някои икономисти и пазарни анализатори се опасяват, че заразата може да се разпространи извън границите на страната.

Потребителските цени в Китай падат, кризата с недвижимите имоти се задълбочава, износът се срива, младежката безработица е рекордно висока, а фондовият пазар в Хонконг се срина с повече от 20% от пика си през януари. Миналата седмица китайският юан падна до най-ниското си ниво от 16 години. Всичко това може да помогне за укротяване на инфлацията в САЩ, но също така повишава риска от рецесия.

Властите предприемат действия, като намаляват лихвените проценти и се опитват да подкрепят пазара на имоти. Но икономисти казаха, че правителството на президента Си Дзинпин не е отишло достатъчно далеч и че на намесата му липсва силата на програмата за стимулиране, която помогна на китайската икономика да се възстанови от глобалната финансова криза.

Междувременно Китай продължава да налага репресии срещу американски и други чуждестранни компании, които правят бизнес в страната, и битката за бъдещето на ИИ и други технологии, които правителствата по света смятат за критични за националната сигурност, ескалира.

Пътуването на Раймондо до Пекин и Шанхай, което ще се състои от 27 август до 30 август, ще последва скорошни посещения от няколко други служители на администрацията на Байдън, включително държавния секретар Антъни Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън и пратеника по климата Джон Кери. Президентът Джо Байдън се срещна със Си през ноември.

„Министърът Раймондо очаква с нетърпение конструктивни дискусии по въпроси, свързани с търговските отношения между САЩ и Китай, предизвикателствата, пред които са изправени американските фирми, и областите за потенциално сътрудничество“, се казва във вторник в съобщението на Министерството на търговията. Тя ще се срещне с високопоставени служители на китайското правителство и американски бизнес лидери, казаха от ведомството.

Заедно с Министерството на финансите и търговския представител на САЩ, Министерството на търговията на Раймондо помага за определянето на глобалната търговска политика на Америка – пречка в отношенията между САЩ и Китай, откакто администрацията на Тръмп увеличи митата върху набор от стоки, идващи от Китай.

Поддържане на диалог при засилване на конкуренцията

При предишни посещения други служители на администрацията на Байдън имаха за цел да отворят отново линиите за комуникация и да облекчат напрежението, нараснало между двете страни през последните години. Администрацията на Байдън заяви, че иска да поддържа диалог с Китай, за да предотврати превръщането на конкуренцията в конфликт.

Въпреки това и двете страни продължават да подкопават жизненоважните икономически връзки, които свързват двете най-големи икономики в света. Белият дом по-рано този месец подробно описа нови правила, ограничаващи инвестициите на САЩ в индустрии с напреднали технологии в Китай, включително производство на чипове. И Пекин демонстрира нарастващо недоверие към чуждестранните компании, въпреки че множество високопоставени служители се опитаха да постлаят червения килим, за да инвестират в Китай на фона на икономическо забавяне.

Във вторник Китай глоби Mintz Group, американска фирма за корпоративна проверка, с около 1,5 милиона долара за предполагаемо извършване на неодобрена статистическа работа в страната. Това е част от продължаващите национални репресии на Китай срещу консултантските фирми в името на националната сигурност.

В края на април Пекин затегна закона за контрашпионажа и разшири списъка с дейности, които могат да се считат за шпионаж, увеличавайки рисковете за международните фирми.

Посещението на Раймондо също идва на фона на разкритието, че базирани в Китай хакери са проникнали в имейлите на министъра на търговията.

— Лора от CNN Той допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР