Министърът на спорта на Намибия Агнес Тьонгареро изрази разочарование от

...
Министърът на спорта на Намибия Агнес Тьонгареро изрази разочарование от
Коментари Харесай

Разочарование в Намибия заради новите правила - сребърната олимпийска медалистка на 200 м Мбома е аут от Световното

Министърът на спорта на Намибия Агнес Тьонгареро изрази отчаяние от Световната атлетика по отношение на новото предписание, което ще значи, че сребърната медалистка на страната от Токио 2020 на 200 метра Кристин Мбома и четвъртата Беатрис Масилинги няма да бъдат позволени до Световното състезание в Будапеща това лято.

Ръководният орган на спорта разгласи в четвъртък (23 март), че спортистките с разлики в половото развиване (DSD), водещи до високи естествени равнища на тестостерон, ще би трябвало да понижат количеството си на тестостерон в кръвта до под 2,5 наномола на литър - половината от признатото до момента равнище от пет наномола - за най-малко 24 месеца.

Ограничението за равнищата на тестостерон преди този момент се прилагаше за дисциплини сред 400 метра и една миля, което накара Мбома да премине към по-късия спринт, само че от 31 март всички дисциплини ще бъдат включени.

Има краткотрайно решение за спортисти, които се състезават в дисциплини отвън предходния стеснен диапазон, съгласно което те ще би трябвало да подтиснат равнищата на тестостерон под 2,5 nmol/L за най-малко шест месеца преди съревнование.

Но до момента в който това се отнася за Мбома, тя няма да има време да извърши условието преди Световното състезание по лека атлетика в Будапеща това лято, което би трябвало да се организира от 19 до 27 август.

Сънародничката на Мбома Масилинги, която приключи четвърти след нея на Олимпийските игри в Токио 2020, е в същата обстановка.

Други, наранени от новите правила на DSD, са двойната олимпийска и международна шампионка на 800 м от Южна Африка Кастър Семеня и Франсин Нийонсаба от Бурунди, която беше подгласничка след Семеня във финала на 800 м в Рио през 2016 година

Тьонгареро сподели, че моментът на решението е неправдив, като се има поради, че спортистите се приготвят за огромни събития като Световното състезание и Олимпийските игри в Париж през 2024 година

“Вярвам, че тези девойки няма да могат да бягат постоянно и даже да одобряват тези медикаменти, с цел да понижат равнището на тестостерон, това ще има странични резултати върху телата им, което ще бъде неприятно в дълготраен проект “, сподели тя.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР