Министърът на регионалното развитие разкри, че е установена липса на

...
Министърът на регионалното развитие разкри, че е установена липса на
Коментари Харесай

МРРБ сезира ДАНС: Не се знае кой и къде съхранява изходния код за тол системата

Министърът на районното развиване разкри, че е открита липса на така наречен първоначален код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа. За това той е сезирал ДАНС.

След отчет от ръководителя на Агенция „ Пътна инфраструктура “ до Министерство на регионалното развитие, министърът е уведомил ДАНС, че изходният код не е разполагаем в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява . Андрей Цеков е изискал подпомагане от организацията за инспекция, защото тол системата е част от националната сигурност на страната .



„ Тол системата, за която страната е платила 180 млн. лева и която би трябвало да бъде както софтеурно, по този начин и хардуерно благосъстоятелност на българската страна, н а процедура не се управлява сега от страната “, акцентира районният министър и разяснява, че това не разрешава организацията да има проследяемост и надзор върху системата, тъй че да може да събира дължимите тол такси .

Министърът заяви още, че достъп до системата сега има само и единствено нейният разработчик , въпреки че в контракта категорично е упоменато, че изходните кодове се дават на АПИ.

Той добави, че вътрешната инспекция в АПИ е открила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB портативна флаш памет, надлежно през 2018 година и 2019 година Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на идната година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР