Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова оповести днес

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова оповести днес
Коментари Харесай

След проверка в Автомагистрали: От 84 обекта само един изпълнен

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова оповести през днешния ден резултатите от инспекцията на " Автомагистрали " АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други типове укрепвания на пътни платна. Проверката е осъществена след голям брой медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията " Манолова " в Народно събрание, посочи Комитова.

430 милиона лв. са отпуснати за решение на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други типове укрепвания на пътни платна. Тези средства са постъпили в районното министерство и от там в АПИ. От тях 231 милиона лв. са преведени на сдружението " Автомагистрали ", което е сключило контракти с 25 компании на стойност 188 милиона и тези контракти касаят 84 обекта. От всичките 84 обекта имаме изпълнен единствено един– подсилване на срутището при Рилския манастир. 182 милиона към момента са във компаниите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на планиране, акцентира Комитова.

Тя добави, че тази инспекция е направена заради огромния публичен интерес към " Автомагистрали "  АД.  " Много си задавахме въпроса за вероятните политики, за изкуството в политиката и било ли е допустимо да не раздаваме тези пари преди две години, да финансираме единствено плановете, които са на обща стойност към половин милион лв., да изчакаме разрешенията за градеж и тогава да раздаваме пари по тези контракти. Това е и повода заради която се наложи да се разделя с началника на АПИ – инж. Терзийски ", съобщи служебният министър на районното развиване.

Комитова посочи, че през вчерашния ден в 16 часа са поканили всички компании, които са получавали средства, само че нито една от тях не се яви на тази среща.

Комисията е работила единствено по документи, акцентира тя.  " 15 плана са на хартия, 9 от тях чакат разглеждане, 4 са върнати, т.е. доста сме надалеч от всички тези 84 да имаме позволение за градеж. Към края на тази година към този момент е трябвало да сме в развой на наемане на техника и снабдяване на материали ", сподели още районният министър.

По думите й, по-задълбочена инспекция е ориентирана към АДФИ и Национална агенция за приходите по отношение на договорите за подсилване на срутища. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР