Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова представя

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова представя
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Какво показа проверката на АМ Струма - разкрива Виолета Комитова

Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова показва резултатите от предоставената от нея инспекция на пътния сектор Драгичево – Долна Диканя, в който стана трагичната злополуката с рейс от Република Северна Македония.

Министър Комитова разпореди инспекцията на сектора откакто бяха открити проблеми в инфраструктурата на пътя, които биха могли да са съдействали за съдбовния случай, при който починаха 45 души.

Проблеми с маркировката, която не е довършена, както и с мантинелите, които не са сменени, съгласно новите условия , са някои от записаните проблеми, както и по-високата разрешена скорост на път, който не дава отговор на нея.

Историята на този път стартира от 2002 г, с утвърден механически план и позволение за градеж. През 2006 година има в допълнение позволение за градеж на пътни възли. АКТ 15 е публикуван през 2007 година и се води скоростен път с позволена скорост 90 км/ч. Незнайно за какво, през 2013 година скоростта е увеличена на 120 км/ч.

и, изясни министър Комитова. През 2012 г Министерски съвет афишира секторът Даскалово - Долна Диканя за народен обект и АПИ подписва нов контракт за " Пътинвест инженеринг ". Именно тези проекти са едни от бавените процеси при построяването на пътна инфраструктура, изясни още министърът.

Като неравност пътната настилка е добра, в много положително положение. Относно маркировката - тя е предоставена посредством ин хаус процедура на две компании с еднакъв притежател .

Към датата на злополуката има изпълнена единствено осевата линия, има към 6-месечно закъснение на осъществяване на маркировката. Мантинелата наречена " рибена опашка " е сложена през 2007 г и тогава дава отговор на нормите. Към 2021 година обаче има нови правила, изясни още Комитова.

добави тя.

Това, което Министерство на регионалното развитие може да направи като краткосрочни ограничения, е да подмени маркировката и да понижи оптимално допустимата скорост на 90 км/ч, счита министър Комитова.

Де юре, този план нито е планиран за скоростен път, нито за автомагистрала, изясни зам.-министърът Иван Шишков.
Македонски публицист: Трагедията на " Струма " към този момент се политизира
Трагедията на " Струма " към този момент стартира да се политизира в Република Северна Македония. Въпреки че продължава да се търси отговорност от ин...

Стандартите на строителство се трансформират доста постоянно, изясни министър Комитова. Тя даде образец със старите здания, които не дават отговор на новите стандарти за земетръс, което не значи, че би трябвало да бъдат съборени. Тази злополучна мантитенела е остаряла и дава отговор на нормите, въведени през 2021 г, добави Комитова.

На въпрос на   по кое време ще бъде направено съставянето на АКТ 16, тя уточни, че с такова забавяне това е много сложна задача .

Арх. Влади Калинов отговори за това какви са претекстовете за повдигането на скоростта от 90 на 120 км/ч. Тя е увеличена единствено въз основата на смяна на маркировката и знаците.

Това, което нас ни тормози, че още в самия план напречните виражи на пътя са малко над 4%, което значи че скоростта би трябвало да е 90 км, изясни архитектът. При по-висока скорост транспортните средства се отклоняват вляво, а в тази ситуация с злополуката, рейсът е тръгнал надясно, което е причина да се допуска, че той се е движел с ниска скорост, счита арх. Калинов.

Очаквайте детайлности!

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР