Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сравни интереса

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сравни интереса
Коментари Харесай

Министър Цеков сравни интереса към програмата за саниране със състезание за елитни гимназии

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков съпостави интереса към първия стадий на програмата за възобновяване на жилищните здания по Плана за възобновяване и резистентност със съревнование за елитни гимназии и добави, че е обикновено да има разочаровани, тъй като се класират единствено посочилите високи резултати, съобщи Българска телеграфна агенция. Той подсети, че процесът на оценка на претендентите е основан на нормативни документи, признати от Народното събрание и уточни, че в случай че депутатите преценяват, че това е несполучлива законодателна самодейност, могат да я трансформират.

Повече от два часа и половина продължи чуването на министър Цеков и на изпълнителния шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) Ивайло Алексиев в Народното събрание за процеса на енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната, което бе по предложение на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ".

Много истини и доста полуистини бяха изложени в връзките, мисля, че полемиката беше потребна, тъй като тя даде опция да се изяснят няколко неща, заключи министър Цеков.
Програмата за възобновяване на жилищата е ориентирана към енергийната успеваемост
Сред най-важните изяснени обстоятелства министър Цеков открои това, че " както политическият хайлайф, по този начин и жителите би трябвало да осъзнаят, че това не е инвестиция, която е ориентирана към районно развиване, а тя е ориентирана към енергийна успеваемост ". По думите на Цеков в този смисъл е общопризнат метод, който не разпределя средства отмерено сред общините, с цел да се реализира районен баланс, задачата на въпросната инвестиция е оптимални енергоспестявания на територията на страната. Това е част от политиката на енергийна успеваемост, тя е отделена от районната политика и в този смисъл разочарованието е обяснимо и необятният конкурентен кръг наподобява на съревнование за места в елитна гимназия, сподели министърът. Нормално е, че ще има разочаровани, когато за едно място аплайват четирима души, най-после ще бъдат утвърдени тези, които имат най-високите оценки, добави той.

Изпълнителният шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) Ивайло Алексиевсъщо подсети, че задачата на програмата е понижаване на излъчванията и реализиране на по-висока степен на декарбонизация както на сградния фонд, по този начин и в страната като цяло.
Нормативната база
Министърът подсети, че методиката стъпва на данни от публични удостоверителни документи, които по волята на Народното събрание, според Закона за енергийната успеваемост, се изготвят от частния бранш. Имаме държавно делегирана активност във връзка с енергийните обследвания и на издаването на публични удостоверителни документи за характерностите на постройките, в това число и за целевите стойности след приемането на енергоспестяващите ограничения, сподели министърът и добави, че в случай че народните представители смятат, че това е несполучлива законодателна самодейност, в техните ръце е да трансформират въпросния режим. Затова считам, че би трябвало да има повече съответни данни, които да потвърдят, че актуалната система не работи. Към този стадий в границите на подадените сигнали може би това ще е пробата за деяние на системата, добави Цеков.
Методиката
Всяка една постройка може да получи най-много 140 точки, сподели районният министър Андрей Цеков. Той посочи, чепървият показателе процентът енергийно икономисване годишно. Данните се вземат от целевите стойности, които са записани в документа за енергийни характерности на постройката. От тях се изважда актуалното енергопотребление. При реализирани икономии сред 30 и 45 %, се получават 10 точки. Спестяване от 30 на 100 е минималният аршин. За над 65 % спестявания се получават 25 точки.Вторият показателе за екологични изгоди, добави министър Цеков и посочи, че и за двата има канара. При този индикатор е значимо предстоящото годишно понижаване на излъчванията въглероден диоксид. Минималните 10 точки се получават за спестявания до 20 тона годишно. За над 80 тона годишни спестявания се получават 20 точки. Той изясни, че данните се вземат още веднъж от енергийния документ.

Третият критерийе успеваемостта на инвестицията, като отношение на нужната инвестиция в лв. към количеството спестена първична невъзобновяема сила в киловатчаса на годишна база. Данните се вземат още веднъж от енергийния документ или от плановото заявление. " Ако успеваемостта е над 2,5 лв. за киловатчас годишно, се получават 10 точки, в случай че е под 1,75 - 35 точки ", уточни Цеков.Следващият критерийе за целенасоченост на инвестицията, добави министърът.

Петиятпоказателе равнището на ангажираност на членовете в етажната благосъстоятелност. При единодушие на под 80 % от всички притежатели в постройката се получават 10 точки, до момента в който при над 95 на 100 – оптималните 25 точки.Шестият критерийе за реализирано равнище на усъвършенстване на жилищната инфраструктура, след използване на ограниченията за енергийна успеваемост. Ако постройката реализира клас " А " на енергийна успеваемост, се получават 10 точки, като минимумът е клас " Б ", добави Цеков. Той разясни, че в Министерството на районното развиване и благоустройството са пристигнали 1217 документа, в които се заявява, че ще се реализира клас " А " на енергийно ползване. Всичките тези документи са предоставени на Агенцията за стабилно енергийно развиване за инспекция на данните.Последният аршин, по който се присъждат точки, е до каква степен планът планува осъществяването на ограничения, допринасящи за общия архитектурен образ на града в сходство с утвърдената от общинската администрация разпоредба или инструкции. По думите му в доста общини има наредби за градската среда, които плануват избран цвят на фасадите, несъмнено естетично решение.
Проблемите
Проблемите, свързани с актуалната процедура по саниране на жилищния фонд, не се коренят в методиката на оценкаили метода, по който е осъществена оценка, сподели министър Цеков. Проблемът е много по-дълбок, той е обществен, обвързван е с дефицита на средства въобще в страната за цялостно възобновяване на целия частен жилищен фонд, планиран преди 1999 година, добави той Цеков. По преценка на министъра сега в страната има към 5500 многофамилни жилищни здания, които се нуждаят от саниране. От тях 2100 са санирани по националната стратегия. В момента по стадий I ще предоставим средства за 756 здания, стадий II, който започва и който би трябвало да завърши на 29 октомври, ще подсигури още 282 милиона, въпреки и с 20 % самофинансиране, той ще обезпечи средства за още към 200 здания, уточни Цеков. Той подсети, че Министерство на регионалното развитие разполага с целеви средства за саниране по Програмата за развиване на районите в размер на още 409 милиона лв., които ще бъдат оповестени като процедури и предоставени на жителите в границите на актуалната година. Средства ще има и по Националния декарбонизационен фонд, основан към Министерството на енергетиката.
Възраженията на хората
Към момента сме на стадий, в който се преглежда всяко едно несъгласие по актуалната процедура на санирането, увери министър Цеков и повтори казаното през вчерашния ден по време на чуването му в отрасловата парламентарна комисия, че има доста тъжби, като доста малко от тях са съответни в оспорванията си на достоверността на енергийните документи, нужни за класирането по програмата. Предвид това, на този стадий не сме сезирали Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) за всеобща инспекция, която не е целесъобразна при равнището на актуалните тъжби и на практика не е допустимо да бъде направена, сподели министърът. Той съобщи, че в случай че програмата бъде сложена като пленник на сходна инспекция, това би означавало отвод от нея.На този стадий смятам, че няма задоволително данни, които да демонстрират, че тя е опорочена до степен, че да бъде прекъсната,каза Цеков.

Същевременно той увери депутатите, че при всеки съответен случай, при който се установяват погрешни данни в енергийните документи след инспекция на АУЕР или от Европейската прокуратура, договорите с бенефициентите ще бъдат прекъснати и ще се изисква цялостно възобновяване на средства.

В отговор на въпрос за ролята на оценителната комисия по първия стадий на програмата, министърът уточни, че се прави повторна инспекция на коректността на данните, основана на получени сигнали и тъжби за възможни механически неточности.
Рекапитулацията по първия стадий на санирането
Министърът сподели, чев рамките на кандидатстването са получени 3068 планови оферти на обща стойност3 972 426 084 лв., което е четири пъти над разполагаемия финансов запас. Той уточни, че класирането е оповестено през декември 2023 година, като са утвърдени 756 многофамилни жилищни здания в 102 общини от 3068 планови оферти от 152 общини. Цеков добави, че данните от осъщественото класиране демонстрират, че междинната стойност на инвестицията за първи стадий за една многофамилна жилищна постройка е към 1,5 млн. лв. с включено Данък добавена стойност, а междинната разгъната застроена повърхност на постройките е 4400 квадрата.
Вторият стадий на програмата
Министър Цеков заяви, че с министъра на финансите еуточнено ангажирането на Българската банка за развиване за даване на дълготрайни безлихвени заеми,гарантирани от страната и предоставяни през общинските администрации на жителите по втория стадий от санирането на многофамилните жилищни здания по Плана за възобновяване и резистентност. Той не даде повече детайлности, като уточни, че изясненост по механизма ще има идната седмица. По думите му сходна опция ще е ориентирана към всички крайни бенефициенти. Самоучастието по този стадий на програмата е 20 на 100. Цеков подсети, че 5100 лв. е междинната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра. Към вчерашна дата са подадени 58 планови оферти по стадий 2 на програмата за към 14 млн. лв., като претендентите са на първо място по-малки здания – до 1000 квадратни метра, където постигането на единодушие е по-лесно, добави министърът. Той посочи, че съгласно специалисти на ведомството вторият стадий от програмата значително ще бъде изпълнен и добави, че той споделя тази прогноза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР