Министърът на регионалното развитие е сезирал министър-председателя Николай Денков за

...
Министърът на регионалното развитие е сезирал министър-председателя Николай Денков за
Коментари Харесай

Министър Цеков установи бум на регистрациите в малки населени места преди изборите

Министърът на районното развиване е сезирал министър-председателя Николай Денков за извънредно огромен брой регистрации по сегашен адрес и претенции за гласоподаване по сегашен адрес в дребни обитаеми места преди изборите на 29 октомври. Това се споделя в прессъобщение на районното министерство.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 124
В рамките на процеса по подготовка на изборните описи е установено, че в общо 343 обитаеми места, в които се избира кмет на кметство, има необикновен растеж на регистрациите по сегашен адрес и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес.

Сред рисковите обитаеми места са с. Сигмен (Карнобат), за което Българска национална телевизия описа в репортаж през юли. Там, при население от 245 поданици с право на глас, новорегистрираните по сегашен адрес са 147, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес - 156.

В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни поданици, новорегистрираните по сегашен адрес са 112, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес – 132. В с. Чирен (Враца) с население 1055 поданици с изборни права, новорегистрираните по сегашен адрес са 319, а постъпилите претенции за гласоподаване по сегашен адрес – 560. В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по сегашен адрес са 285, а подалите претенции за гласоподаване по сегашен адрес – 482.

Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) към Министерство на регионалното развитие е направила разбор на адресните регистрации при приключване на периода за регистрация за гласоподаване по сегашен адрес за изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 година Заключенията от него са предоставени на районния министър в понеделник, 16 октомври 2023 година навреме е уведомил министър-председателя за резултатите от осъществената инспекция от страна на ГРАО. В писмо до Николай Денков районният министър осведоми, че няма пълномощия по Закона за гражданската регистрация да извърши инспекция по събитията - такава може да предизвикват регионалните шефове по подаден сигнал.

Докладът на ГРАО е открил извънредно огромен брой регистрации по сегашен адрес и претенции за гласоподаване по сегашен адрес в дребни обитаеми места.

Посочените в отчета обитаеми места в общия случай съставляват кметства, в които гласоподавателите избират кмет на кметство, като при подобен висок % на спомагателни лица в гласоподавателите описи, това би трансформирало съществено изборните резултати в тези обитаеми места, и при положение, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било мотив за тяхното обжалване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР