Министърът на развитието, обществените работи и администрацията на Румъния Адриан-Йоан

...
Министърът на развитието, обществените работи и администрацията на Румъния Адриан-Йоан
Коментари Харесай

Проверяват всички центрове за възрастни хора в Румъния

Министърът на развиването, публичните работи и администрацията на Румъния Адриан-Йоан Вещя изиска инспекция на всички центрове за грижи за уязвими хора, съобщи организация Аджерпрес.

Министърът свика в неделя съвещание с ръководителите на всички окръжни препоръки за разбор на обстановката, открита през последните дни в някои центрове за грижи за хора в уязвимо състояние (деца, възрастни, хора с увреждания).

Миналата седмица над 100 възрастни хора бяха избавени от няколко центъра за грижи във Волунтари (окръг Илфов), където жителите, доста от които в неравностойно състояние, са били бити, държани гладни и принуждавани да работят. Петдесет и шест възрастни хора бяха откарани в лечебни заведения в Букурещ, а четирима от тях бяха оставени за лекуване.

По случая бяха арестувани 24 души, само че трибуналът на Букурещ наложи мярка прелиминарен арест единствено на четирима от тях, а на останалите наложи правосъден надзор или ги остави на независимост, до момента в който трае следствието.

Според следователите от началото на ноември 2020 година в окръг Илфов в директно съседство до Букурещ са били образувани две проведени незаконни групи за употреба на уязвими лица и такива в неравностойно състояние. Жертвите са били подложени на нечовешко и унизително отношение посредством принуждаване към безвъзмезден труд, ограничения и физическо принуждение. Възрастните хора са били лишавани от съответна храна и медикаменти.

Премиерът Марчел Чолаку изиска уволнения във връзка със случая, осведоми Българска телеграфна агенция.

Министърът на развиването, публичните работи и администрацията съобщи на окръжните ръководители да разпоредят незабавни ограничения и да ревизират всички центрове за грижи в регионите, за които дават отговор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР