Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, ...

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио,

Янаки Стоилов се срещна с председателя на Венецианската комисия и с председателя на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правораздаването Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, ръководител на Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия) в Европейския ден на правораздаването . В Страсбург двамата разискаха сътрудничеството сред Венецианската комисия и България в контекста на навършващата се догодина30-та годишнина от участие на страната ни в организацията.

Министър Стоилов уточни , че в Националния проект за възобновяване и резистентност се планува продължение на взаимодействието с Венецианската комисия и други европейски организации в областта на правото и акцентира , че е належащо мненията , които тези организации дават , да дават отговор адекватно на изискванията в България. В отговор на по-ранни препоръки на Комисията министърът на правораздаването обясни включените в проекта за възобновяване оферти за повишение на отговорността и отчетността на основния прокурор посредством предоставяне на функционални благоприятни условия той да бъде разследван, а не посредством основаване на нови структури.
свързани новини3338на 31.05.2021
По време на срещата с ръководителя на Европейския съд по правата на индивида Роберт Спано и неговия екип бяха обсъдени концепциите на управлението на Съда за въвеждане за тестов срок от 2 години на решавания по съкратена формула и за набелязване на каузи , които могат да имат огромно значение за развиването на юриспруденцията.

Янаки Стоилов съобщи , че настоятелно ще препоръча на Висшия правосъден съвет да засили сътрудничеството и командироването на български съдии в Европейския съд по правата на индивида . Двете страни се сплотиха към мнението, че повишението на запознатостта с Европейската спогодба за правата на индивида може да докара до понижаване на осъдителните присъди и изобилно редуциране на обезщетенията, които страната би трябвало да заплаща за осъдителни присъди.

На срещата участва и българският арбитър в Страсбург Йонко Грозев, както и беше извършен къс диалог с трима адвокати от българската секция на Съда.

Програмата на министър Стоилов не престава със срещи с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и с генералния шеф на дирекция " Права на индивида и правова страна " към Съвета на Европа Христос Джакумопулос.

Източник: pik.bg